“Gradina lui Ardei” la sfarsit de vara

25 Aug, 2013 by

“Gradina lui Ardei” la sfarsit de vara

Nu ne-am mai vazut si auzit de ceva vreme, si simt nevoia sa imi cer scuze pentru asta. A fost o vara aglomerata pentru mine, cu program prelungit la serviciu, teme luate acasa, gradinarit printre picaturi, relaxare la fel… Dar vara aproape a trecut si pentru mine va urma o perioada mai libera, apoi vacanta de toamna…, asa ca ne vom intalni mai des.
Dar sa revenim la gradina si gradinarit. A venit vremea recoltelor, totul se aduna, congeleaza, fierbe, usuca, imbuteliaza. Imi place perioada asta, cand poti “masura” in borcane sau pungulite roadele muncii tale. Congelatorul este prea mic, camara la fel, borcane prea putine, timp prea scurt…
Gradina este foarte frumoasa si acum, vara-tarziu. Rosiile, vinetele si ardeii sunt inca plini de flori, dovleceii rodesc in continuare, fasolea semanata tarziu este plina de pastai, ardeii iuti cu forme si culori diferite imbogatesc straturile, cartofii dulci si cei violet cresc cuminti in pamant, spanacul semanat la inceputul lunii asteapta sa fie adunat, plantele aromatice zumzaie de albine si inmiresmeaza gradina, tartacutele cocotate pe gard s-au colorat…
Strugurii s-au copt, practic este primul an cand mancam struguri de la noi. Avem 11 butasi de vie, dintre care 7 Muscat de Hamburg.
Au adunat in bob toata caldura soarelui si acum, la sfarsit de august, sunt atat de dulci si parfumati!

O saptamana frumoasa va doresc! Bucurati-va de ultimele zile de vara si radeti la soare!

Gradina mea la starsitul lunii augustIngramadite in stratIn spatele magaziei, dovleceii invadatoriMinunatul Ardei iute Mademe JeanetteArdei iute violetRosiile sunt inca pline de rodCiorchini dulciCherry galbeneTufele de oreganoBusuioc bicolorArdei, telina, fasole, rosii, sfecla, busuioc...Magazia privita din cealalta parte...Soarele dupa-amiezii, prin frunza de sfeclaArdei iute stelatDovleceii s-au intins in doua straturiVinete, ardei, rubarba, busuioc, rosii...inghesuiala mareNoii paznici ai gradinii - Domnul Greier... Doamna GreierCateva recolteDe fiecare data iesim afara cu cosurile dupa noiCiorchini de struguriCulori si arome de varaDoar e - Din Gradina lui Ardei, nu?

 

Alte Articole

34 Comentarii

  1. Nu pot decat sa ma minunez (din nou) la ceea ce ai tu acolo. Nici nu stiu cu ce sa incep…imi place in primul rand ideea gradinii “trasa cu liniarul” pt ca da impresia ca e ordonata si ingrijita, desi chiar asa si este. Imi place foarte tare poza cu magazia si viile de langa ea, dar in mod special thuja crescuta din alee e o idee tare faina:)
    De recolte nici nu mai vorbesc..sanatate curata.
    Ma bucur tare ca de acum vei fi mai activa ca toata vara asta ti-am cam simtit lipsa:)

    • Andreea
      andreea

      Multumesc, Marc, pentru cuvintele frumoase. Tufa aia de thuja este opera mamei mele, care a acordat inca o sansa unei plante pe care am tinut-o intr-un ghiveci pe la usa o iarna intreaga si care s-a uscat. Ea a mai vazut viata in ea (jur ca arata moarta de mult) si a plantat-o langa magazie. Ulterior, am turnat trotuarul si, pentru ca incepuse sa se inverzeasca, am lasat-o acolo. Acum speram sa creasca mare.

  2. Cati

    Frumoasa gradina! Totul este organizat. Eu ma lupt de ceva vreme cu conservatul recoltei , cu depozitatul , dar si cu smulsul buruienilor carora nu le mai fac fata . Imaginile din gradina ta sunt de vis. Felicitari pentru munca voastra !

    • Andreea
      andreea

      Multumesc, Cati. Si noi avem acelasi program in fiecare weekend de ceva vreme incoace – zacusca, gemuri, suc de rosii, copt, fiert, tocat, congelat etc. M-am si saturat, sincera sa fiu, insa vorba maica-mii – “iarna e lunga”, si apoi ne e mila de legume sa le lasam sa se strice. Spor la treaba! Hai ca nu mai e mult!

  3. De vreo doua saptamani au inceput sa se coaca si la noi rosiile, normal ca primele au fost cele de la tine. Foarte bune si dulci, n-am mai mancat cherry asa de dulci pana acum, iar copilu le baga intregi in gura si le sparge apoi le strange pana ii ies sambureii pe la coltul gurii si zice ca sunt tare bune corcodusele astea galbene fara sambure :)

    • Andreea
      andreea

      Draga Green, Ma bucur ca v-au placut corcodusele de la mine! Foarte draguta pitica ta! Noi mancam rosii din gradina de la sfarsitul lui iunie, imi este mila de voi. Atata munca si satisfactii de scurta durata. Daca mai vezi ceva pe la mine, sa ma anunti, iar daca am seminte, iti trimit.

      • Primesc cu drag oricand seminte de ardei iuti :) Am de la tine Jeanette, sunt plini de flori, sper sa apuce sa faca si rod :) asa ca orice ai iute e binevenit si cartofi albastrii daca s-au facut :)

      • Andreea
        andreea

        O sa te tin minte cu semintele de ardei iuti, ca am multe soiuri. Este cumva o obsesie de-a mea, ca nu suntem asa mari consumatori. Daca vrei sa ii conservi peste iarna, iti recomand sa ii congelezi – ii speli asa intregi, ii usuci cu niste servete de hartie, ii pui intr-o punga si ii pui la congelator. Se mentin foarte bine si doar ii scoti din congelator si ii toci asa congelati si ii pui in mancare. Noi asa procedam. Daca nu apuca ardeiutii Jeanette sa se coaca, scoate planta cu grija din pamant si pune-o intr-un ghiveci ca sa ii prelungesti viata. Si o muti la casa noua, pe balconas. Cartofii vreau sa ii verific in weekend, sa vad ce fac acolo sub pamant – plantele lor abia au inceput sa se usuce, sunt inca verzi, dar sunt nerabdatoare si o sa ii dezgrop putin. Te tin la curent.

  4. Am admirat si am notat nume de soiuri noi.
    Superba gradina; nici nu te-ai gandi ca este expusa unui climat aspru. Dar omul sfinteste locul, nu-i asa?

    • Andreea
      andreea

      Multumesc pentru complimente, Gabriela! Gradina “mananca” multa apa din cauza caldurii, uneori am udat-o zilnic. Dar chiar si asa, satisfactia de a merge in gradina si a ma intoarce cu cosul plin de bunatati, este enorma. De nepretuit! (ca sa citez)

  5. minunate recolte si superba gradina :)
    Un sfarsit de vara cat mai frumos iti doresc.

  6. E o placere sa privesti pozele, dar cred ca e un deliciu sa te plimbi printre straturile de legume… :)

    • Andreea
      andreea

      Buna, Irina, si bine ai venit in vizita. Vad ca stai la mare, deci suntem vecine! O sa iti intorc vizita!

  7. Felicitari Andreea, ai o gradina frumoasa, bogata si diversificata! Rosiile au avut rod suficient, la fel si ardeii. Eu am dat gres pe undeva, am plantat mult la umbra, au fost si ceva probleme cu florile si mai apoi cu fructele, orecum si cu soiurile. Deja imi fac planuri pentru anul ce vine, sa pui si ceva impresii despre soiurile care te-au multumit. Toate bune!

    • Andreea
      andreea

      E adevarat, culturilor de legume le trebuie soare. Oricum, mereu urmeaza un an viitor, cand putem face lucrurile mai bine :) . O sa fac un bilant in curand, cu ce mi-a placut si de ce. Poate ajuta pe cineva… Te salut!

  8. Fara nici un dubiu este cea mai frumoasa si bine organizata gradina pe care am vazut-o. Roadele sunt pe masura muncii. Va doresc o seara linistita si o toamna bogata.

    • Andreea
      andreea

      Multumesc, Vasile, complimentele tale, stiind ce gradinar priceput esti, inseamna mult pentru mine. Gradina mea este destul de mica, pentru ca ma ocup de ea doar in weekend, dar este destul de mare pentru familia noastra. Spor la toate si o toamna frumoasa sa ai!

  9. Frumoase recolte, se vede ca desi aveti si greiere in curte (greiere o fi?) nu ati stat toata vara si-ati cantat, ci ati facut ceva sa aveti acum in toamna ce recolta si cu ce umple camara :) .

    • Andreea
      andreea

      Greierele canta, noi muncim! Este dreptate pe lume? Cica rasa superioara! :) Bine, macar nu vom bate la usa furnicii…

  10. lacramioara

    Bun găsit Andreea,
    Nu cred că ai făcut poze la straturile cu varză de toamnă, nu ai plantat anul acesta varză? Eu am am cumpărat 50 de răsaduri de varză destul de frumoase şi micuţe dar am avut ghinion deoarece aveau ouă de musculiţa albă şi m-am pricopsit cu roiuri de toată frumuseţea. M-am dus la fitosanitare şi am testat o mulţime de insecticide dar fără rezultate. Nici nu ştiu dacă voi putea să folosesc varza deoarece nu reuşesc să scap de dăunători. Ai avut vreodată ghinion ca mine? Cum ai procedat? Mulţumesc!

    • Andreea
      andreea

      Varza nu prea am, deoarece noi nu suntem consumatori mari de varza. Nu ne prea place varza gatita, nici salata, iar cand ne este pofta, cumparam din piata. In plus, bunica mea mureaza si iarna mai luam de la ea pentru sarmalele obligatorii de Craciun.
      Asa am patit si eu anul trecut si acum doi ani de la niste rasaduri de varza cumparate din piata, m-am umplut de musculite albe, care apoi au migrat si pe alte plante. Am renuntat la varza din cauza asta. Am doar vreo 6-7 verze rosii, crescute din rasad facut de mine. Probabil am uitat sa le pozez.
      Un insecticid Bio foarte bun este cel de la Agro. Se gaseste in orice magazin de Bricolaj, este intr-o sticluta mica si se dilueaza cu apa. Are spectru larg si cred ca este recomandat si pentru musculitele astea. Eu l-am folosit o singura data anul asta impotriva unor purici care aparusera la ardei, si in doua zile am scapat de ei pentru toata vara. Dar ce faci cu 50 de verze? :)

      • mari

        insecticidele nu sunt recomandate caci intra si in compozitia legumelor, de aceea folositi mai bine piure de urzici, preparati_l voi insi_va sau sapun negru diluat, nu stiu daca exista si in Romania e foarte eficace in cazul musculitei de varza; tastati pe google purin d’ortie(franceza) si veti afla cum se face, evitati pe cat se poate insecticidele din comert, gradini frumoase va doresc!

      • Andreea
        Andreea

        Sunt de acord cu tine, Mari! Toti cred ca ne dorim gradini cu legume sanatoase, ca altfel le-am cumpara din piata si nu ne-am mai bate capul cu ele. Au aparut pe piata (mai mult in stainatate am vazut) si insecticide Bio facute tot din plante, pentru cei care nu au timp sau stiinta sa le prepare singuri. Crezi ca nu sunt bune?

  11. Ruxandra

    Foarte frumoasa gradina, minunata chiar. Sunt invidioasa mai ales ca nu vad fir de buruiana printer legume. Te rog frumos, poti sa-mi spui cum ai reusit, ce metoda ai ales? Mai ales ca din ce inteleg nu sunteti acolo sa va ingrijiti zilnic de ea. Intreb din perspectiva cuiva care nu are timp sa se ocupe zilnic de gradina si efectiv m-au innebunit si nepadit toate buruienile posibile si imposibile.
    Multumesc de raspuns,
    Ruxi

    • Andreea
      andreea

      Buna, Ruxandra, si bine ai venit la mine in gradina! Imi cer scuze ca am intarziat cu raspunsul, am fost plecata in vacanta. Singura metoda aplicata de noi impotriva buruienilor e smulgerea lor. Oricum, sa stii ca mai avem si noi buruieni, dar cred ca am omis sa le pozez. :) In orice caz, sunt putine, si asta mai ales datorita mamei mele, care in weekend se “muta” efectiv in gradina. De dimineata-devreme pana seara tarziu, cu scurte pauze pentru masa – si atunci, adusa in casa cu forta. Asa e ea, nu se poate opri, insa in acelasi timp munca la gradina o relaxeaza. Gradina noastra este si destul de mica, si pentru ca am facut straturile astea inaltate, este si mai usor de ingrijit. Cam atat – smulgem – asta facem. Acum si noi, ca si tine cred, suntem in “pauza”. Pana la primavara. Un sfarsit de toamna cu soare!

  12. Marius

    Buna, am sa te rog sa imi scrii un email la: ….@yahoo.com deoarece pe site nu am gasit alta posibilitate de contact. Multumesc.

    • Andreea
      andreea

      Ti-am trimis email. Te rog sa nu il folosesti pentru a-mi trimite newsletter.

  13. dana

    Superba gradina si e minunat sa vezi ce poate face o buna organizare intr-un spatiu restrans. Felicitari.

  14. cristina

    ufff e greu am stabilit unde punem solarul si acolo e gazon pe care o sa punem erbicid si acoperim cu carton care o sa vina astupat cu 30 de cm. de compost din frunze, crezi ca e ok compostul? sau o sa se usuce repedede
    Nu stim ce pamant sa bag inauntru pt a fi rezistent la seceta
    Tu cu ce ai umplut straturile din gradina?

    • Andreea
      Andreea

      Eu am pus pamant luat de pe marginea unui rau care trece pe langa satul unde locuiesc. Am platit pe cineva si mi-a adus cateva carute de pamant. Compost eu inca nu mi-am produs, deci nu pot sa ma pronunt. Oricum, cred ca trebuie amestecat cu pamant, nu? Spor la treaba! Sa va traiasca solarul multi ani!

  15. cristina

    pai compostul il cumparam si nu il amestec cu nimic sau asa as vrea .
    pamant nu prea vreau sa aduc ca e plin de buruieni si in solar nu prea as vrea sa bag,greu ceva ceva trebuie sa iasa

    • Andreea
      Andreea

      Super, daca il veti cumpara! Ma gandesc ca este de calitate. Veti avea niste recolte frumoase, sunt sigura! Va salut si va doresc o primavara plina de zambet!

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *