Gradina la sfarsit de octombrie
La sfarsit de octombrie, si mai exact in week-end-ul trecut, dupa o luna si ceva de absenta, am apucat si eu sa mai fac cate ceva prin gradina, nu prea multe, ca mai mult m-am plimbat, am admirat si am pozat. Cumva nu imi vine sa o deranjez, acum la sfarsitul vietii. Toata gradina arata de parca este inceputul verii, toate sunt in floare iar albinele zumzaie vesele printre ele. Sunt inflorite rosiile, mazarea, ardeii, vinetele. De trandafiri, levantica, tufanele si petunii nu mai spun.
Cu toate astea, trebuie sa ne pregatim si de iarna, nu?
Si plecand de la aceasta idee, in weekend am adunat ultimele provizii din gradina mea atat de generoasa: rosii coapte de toate felurile si culorile, mai dulci parca ca asta-vara (sau doar le apreciez eu mai mult, ca sunt pe sfarsite?), gogonele mici si mari, unele parguite, ardei iuti, kapia si gogosari, dovleci (celebrii dovleci), varza, telina, morcovi, marar si patrunjel, mazare si fasole pastai. Nu am adunat tot, au ramas o gramada de rosii coapte, in special cherry, mai am mazare, niste salata inca mica, busuioc, varza rosie, ardei iuti si alte verdeturi si plante aromatice. Le vom consuma pe parcurs, cat mai apucam. S-a copt si mult-asteptatul ardei Jeanette, este atat de dragut!
Smochinul ne-a oferit si el cateva fructe pe care le-am mancat cu tot cu coaja, atat erau de dulci si bune. Smochinul asta a crescut vreo doi ani intr-un ghiveci, pe balconul apartamentului in care locuiam in Constanta. Cand ne-am mutat, l-am plantat in curte, iar iarna trecuta, in ciuda “imbracamintii” din bete de porumb, s-a uscat complet. Totusi, din radacina vie a aparut un mic lastar in primavara, care a crescut toata vara si a facut si cateva fructe. Voi incerca sa il protejez si la iarna, poate scapa.
Paranteza ( Gutuile au cazut toate pe jos cat am fost plecati, nu stiu de ce) Am inchis paranteza.
Morcovii, pastarnacul si telina ramase le mai las in pamant, ca deocamdata este cald la noi in zona. Mai sunt o gramada de vinete micute, cat un deget, le las in gradina pentru decor.
Busuiocul, rozmarinul si cimbrisorul le voi transvaza saptamana viitoare in ghivece si le iau in casa, sa vad ce fac si cu salvia, care s-a facut cam mare. Dovlecii deocamdata i-am lasat la soare sa se mai coaca. Intentionez sa ii acopar cu celofan noaptea, sa nu ii afecteze bruma. Am sase dovleci mari rezultati din doua cuiburi, in conditiile in care au fost atacati la inceputul verii de purici si asta le-a afectat primele flori. In plus, cativa micuti nu au apucat sa creasca si ii folosesc in aranjamente, alaturi de tartacute. Stiu ca sunteti cativa care doriti seminte de la ei – cand il voi taia pe primul, va anunt negresit.
Am pus gogonele la murat, impreuna cu morcovi, telina, hrean, ardei iute, conopida si cativa pepeni, am pus si un borcan micut cu cherry – ati incercat vreodata? – apoi un bidon cu cateva verze pentru salata. Mama a copt ultimele vinete din gradina si le-am pus la congelator. Tot la congelator am mai pus si cateva pungi cu rosii cherry galbene (nu am mai congelat rosii pana acum, dar am inteles ca se pastreaza bine – iar cherry galbene sunt atat de scumpe iarna!) si o punga cu ardei iute de mai multe feluri.
Cam atat. Va arat si cateva poze, ca sa vedeti ca este chiar asa cum am spus. Pe curand!
PS Nu va enerveaza ca s-a modificat ora?
Ah, ce pofta mi-ai facut de rosii … Ai dovleac acolo pentru un regiment. Sa incerci neaparat checul cu piure de dovleac dulce, e foarte popular la americani, l-am facut anul trecut si a iesit grozav. Si mai ai inca levantica ? Respectele mele, pentru gradina ta frumoasa plina cu roade si flori !
Ti-as trimite cu drag niste rosii, daca as avea cum. Tocmai acum ma uit pe geam si parca vad iarna venind. Ploua ne azi-noapte incontinuu si acum vine parca si niste lapovita. Acum doua zile era atat de cald… Imi vine sa ma duc in gradina si sa imbrac rosiile cu niste geci. Imi este greu sa ma despart de ele, cred ca intelegi. Levantica a inflorit din nou, am tuns-o in vara si acum e ca in poze. Nu o mai tund, o las asa pana vine iarna, sa se mai bucure si albinele sau fluturii de ea. Reteta de chec este postata pe site? Daca nu, poate faci si tu un bine omenirii…Adica mie. Merci.
Nu, nu-i pe blog reteta, dar o sa ma straduiesc s-o pun, mai ales daca reusesc sa fac si checul, ca n-am nici o poza
Pai vezi, ti-am dat de lucru. Dar gandeste-te si tu si intreaba-i si pe aia mici daca nu ar manca ceva dulce – un chec de exemplu…Si mai ales ca e vremea dovlecilor…Stau pe receptie – Cand ai chef si dispozitie, bineinteles. O seara buna. PS La noi se difuzeaza martea Vocea Romaniei – ai cum sa vezi, ca e tare dragut.
Ce de frumuseti ai! Dolvecii-s cei mai tari.
Rosiile congelate sunt minunate iarna in ciorba.O sa simti mirosul lor si-ti vei aminti de vara.
Raspuns la PS : ma irita la culme!
Multumesc frumos, Iuliana! Asa e, dovlecii sunt vedeta acum. Vara, erau rosiile. Miros de vara – mi-a placut mult cum ai spus. Am mai vorbit eu intr-un articol de inceput despre mirosul de rosii – mirosul copilariei mele, care venit din amintire m-a facut sa imi doresc, de atunci si pana acum sa imi realizez propria gradina. Atunci, copil fiind si jucand v-ati ascunselea printre rosiile strabunicilor, habar nu aveam ca acest lucru va avea semnificatie in viata mea de adult. Multumesc strabunicilor pentru amintiri. Multumesc si tie pentru aducere aminte.
Bună, Andreea! Am tot citit ce ai scris,încântată şi cu noi întrebări pe buze, acele întrebări care par să nu se mai sfârşească atunci când stai cu un prieten drag de vorbă.
Grădina ta arată superb, ca după o toamnă luungă, rodnică, în timpul căreia ne-am răsfăţat în lumina mierie. Şi noi am pus în congelator roşii prunişoară, le zicem noi, galbene, de mărimea celor cherry. Sunt excelente la supe, miroase toată bucătăria a vară. Nu ştiu dacă ar merge şi la pizza. Mai vedem. Unele le-am pus în suc de roşii obişnuite şi sunt excelente la spagheti.
Spor la pregătiri şi o iarnă liniştită, ca după un an spornic!
Multumesc pentru laude, Ada! Eu cherry galbene am congelat in special pentru ca avem un fel de mancare preferat la care punem obligatoriu si astfel de rosii – este un pui picant (cu ardei iute) la cuptor, cu rosii si busuioc proaspat. Se pun cherry combinate, intregi si doar un pic zdrobite intre degete. Si il gatim si iarna, iar cand il facem cumparam cate o cutie de cherry rosii si una de galbene. Iar cele galbene sunt atat de scumpe, iar daca cumparam si busuioc, devine un fel de mancare ff scump. Asa ca incercam sa il facem si cu rosii congelate, sa vedem daca iese la fel. O sa scriu zilele astea despre aceasta reteta, ca e pacat sa o tinem doar pentru noi. Am pus si noi prunisoare in suc de rosii si anul trecut si au fost foarte bune. Pentru pizza merg tot astea, noi facem un sos excelent cu rosii in suc pisate, usturoi, ulei de masline, ardei iute sau piper si o mana buna de busuioc. Of, mi-e foame rau si nu e bine sa vorbesc despre mancare…Astept vizitele tale urmatoare si eventualele intrebari…
Ce bine arata toate Daca poti pune si cate seminte de ardei Jeanette langa cele de dovleac banuiesc ca e iute, nu?
Bineinteles, se rezolva. Nu-i asa ca sunt draguti? Si anul trecut am incercat sa seman, insa atunci cand am scos rasadurile in gradina cele de Jeanette erau atat de mici si au murit toate plantele. Anul asta i-am lasat mai mult in paharute si i-am plantat mult mai tarziu in gradina. Planta este una destul de pitica, cred ca are cam 25-30 cm inaltime, si cred ca va creste foate bine in micul mare balconas al tau. PS E foarte iute.
Super, eu pap iute foc, multu’
minunata gradina !
Multumesc, Carmen – sau Coco! Am intrat la tine pe pagina cateva minute (de la munca) si am vazut vreo doua poze cu marea. Esti cumva constanteanca?
Si mie mi-a placut recolta de dovleci , dar si borcanul cu minigogonele. Eu gogonelele mici le-am lasat in gradina, am zis ca nu merita sa mai stric un borcan pe ele, dar…cine stie? Poate vor fi bune si cele mai mici. Ma gandeam ca ar putea sa fie cam fara miez si de-aia am cules numai din cele mai bine crescute sa avem peste iarna.
Foarte frumoase toate pozele. Si pisica s-a facut o frumusete; cosul din spatele ei ma trimis cu gandul la oua vopsite , ca de Pasti .Dar pana la oua rosii…mai avem o iarna .
Eu am zis sa incerc cu ele, sa vad cum ies. Cand desfac borcanul, va spun ce si cum, daca merita incercat la anu’. Pisica a crescut foarte mult in luna in care am lipsit noi de acasa. Seamana cu Garfield si a inceput sa exploreze curtile vecine – m-am chinuit cu mama intr-o zi sa il trecem peste gard, ca se blocase in curtea unui vecin. Dupa ce l-am eliberat, s-a dus tot acolo, si atunci l-am lasat in pace, sa invete sa se descurce singur. Ma ingrijorez un pic ca de cand cu matul asta vin in vizita la noi in curte niste pisici straine, si mi-e teama sa nu se stabileasca vreuna pe aici, sau mai rau – sa faca si pui, ca de mila nu ii voi alunga si… In fine, nu asta am in plan. Salvarea deocamdata este Marty, care se cearta cu ele si le alunga. Sper sa nu le indrageasca si el…
Minunata gradina!Ce recolta,acum la sfarsit de octombrie/inceput de noiembrie!Smochinul e ceva soi aclimatizat sau il acoperi peste iarna?
Smochinul meu acum este foarte mic, pentru ca anul trecut, cu toate ca l-am imbracat cu bete de porumb, a degerat – a fost si o iarna cu temperaturi foarte mici (sau mari, dar cu minus). Din radacina ramasa in pamant au iesit in primavara cateva frunze – alea au crescut toata vara si acum smochinul este un gen de tufa – cea pozata. A facut cateva smochine, in total am mancat vreo 10 si mai sunt cateva necoapte, iar la iarna vreau sa il protejez din nou. Voi cumpara de data asta panza speciala si il imbrac si in paie – si poate am noroc si va rezista. Eu cand eram copil aveam mai multi smochini mari in curtea bunicilor (tot in Constanta) si nu ii protejam cu nimic – banuiesc ca atunci cand erau mici au prins niste ierni mai usoare, iar dupa ce au crescut mari si puternici iernile nu i-au mai afectat. Asa ca vreau sa il protejez pe micutul asta pana creste mai marisor si pe urma il las sa se descurce singur. Sper sa am noroc, pentru ca smochinele imi amintesc de copilarie (intr-un smochin era sa imi scot un ochi) si vreau neaparat sa am macar unul in gradina. PS Te voi vizita si eu zilele astea, ca am vazut ca ai blog. Te mai astept, daca iti place in gradina mea.
Superba Gradina ta,dragostea si grija se observa in tot ceea ce faceti acolo.
Borcanelele cu conserve arata de vis,dovlecii pur si simplu m-au cucerit prin forma si aspect,si noi suntem fani dovleci ,de fapt cei mici dar si noi suntem inebuniti dupa placinta.Anul acesta nu am prea avut noroc cu ei,deorece s-au uscat din cauza secetei,dar ce s-au facut sunt suficienti de placinta si copt.Eu am congelat si rosii mai maricele,pe cele mici le pun intregi la ciorbite,cele mari le las la dezghetat in frigider si le folosesc ca suc de rosii.
Numai bine,o saptamana minunata!
Multumesc, Maria. Ma bucur ca sunt persoane care apreciaza ce fac, in afara celor din familie, care sunt fanii mei nr. 1. Am vazut si m-a amuzat dovleacul tau buclucas care s-a cocotat in pom. Banuiesc ca l-ati coborat pana acum! O saptamana minunata si tie! PS Poate mai avem parte de un weekend-doua calde, sa mai terminam treburile din gradina si sa putem sa ne odihnim. Pana prin ianuarie, cand incep rasadurile.
Inca nu l-am coborat pe poznas din Prun,astept sa cada bruma,eu numai dupa ce cade bruma ii culeg deoarece se pastreaza mult mai bine pe timpul iernii,de fapt sunt ultimi pe care ii strangem din gradina.Este bine ca inca ne mai putem bucura de vreme calda,astept si eu sa ajungem la gradina,sunt atat de multe de facut ca nu stiu cu ce sa incep,oricum prioritar va fi plantarea copacilor, si in functie de timp si stransul gradinei,bine macar ca vremea tine cu noi si inca ne putem bucura de razele caldute ale soarelui.
Probabil trebuia sa ii mai las si eu in gradina o vreme, insa m-am speriat sa nu pateasca ceva, ca au fost cateva nopti mai reci. Daca vorbeam cu tine mai devreme, i-as fi lasat. Insa la mine este prima data cand am semanat dovleci si nu am stiut exact cand trebuie adunati. Anul trecut am lasat niste varza mai mult si mi s-a stricat – mama mi-a spus ca bunicii mei lasau varza pana tarziu si dupa ce cadea zapada o adunau. Eu am adunat-o inainte de zapada, dar degeaba – a trebuit sa o arunc ca se stricase. Si de aia m-am speriat, sa nu patesc asa si cu dovlecii. In fine, sper sa fie buni oricum. Va doresc spor la treaba si sa va traiasca copacii. Si sa infloreasca.
Stai linistita ca probabil au avut timp sa se coaca suficient de bine ca sa iti reziste pe parcursul ierni.Eu in primul an desi am respectat cu strictete tot ce mi-au spus vecini mei si anume sa-i culeg cat mai tarziu, tot sau stricat din ei,deoarece eu i-am depozitat in Beci direct pe ciment.Acum mi-a facut al meu sot blaturi generoase de lemn pe schelet de fier, si ii asez pe balturi infasurati in ziare si nu mai am probleme.Iar in privinta verzei,mama ta are mare dreptate,si vecini mei procedeaza la fel,culeg esalonat varza in functie de vanzarile pe care le au,la noi nu avem ninsoare decat ocazional dupa Craciun,dar este suficient de frig si nu au probleme cu varza, chiar daca uneori o tin in camp si pana la inceputul luni Decembrie.
Multumim frumos si pentru urari,sper sa se prinda pomisorii avand in vedere ca uni dintre ei au si 2 ani si ii replantam,deorece vreau sa imi mut livada in gradina si viceversa,avem deja si instructiuni clare de la un vecin care si-a mutat o livada intreaga de pe un lot pe celalalt, iar pomi lui ereau cu mult mai mari ca ai nostri,asa ca daca sau prins ai vecinului sper sa mearga si la noi…
O sa ii pun si eu pe lemne, bine ca mi-ai spus. Si noi am mutat niste pomi fructiferi si in afara de unul, care a murit, restul nu au avut probleme. Asa ca… bafta. Asteptam vesti dupa “marea mutare”. Sau cred ca abia la primavara vei stii exact daca sunt toti in regula. Dar vor fi – sunt sigura.
Salut Andrei. Urmaresc site-ul tau de ceva vreme, si ai o serie de postari foarte frumoase si utile. Sunt arhitect peisagist, ca si tine imi plac foarte mult gradinile, plantele in general si ma intrebam daca doresti sa facem legatura intre site-uri.
Buna, Alex. Eu sunt Andreea, nu Andrei – probabil confuzia vine de la numele paginii mele – dar si aici era Ardei. In fine, nici o suparare. Bineinteles, pot recomanda pagina ta in sectiunea mea de Blogroll, insa am vazut ca tu nu ai o astfel de sectiune si deci nu stiu care ar fi avantajul meu. Daca vezi vreo solutie, astept un raspuns.
Felicitari pentru blogul tau! Se vede ca iti doresti ca fiecare sa reuseasca in incropirea unei gradini de legume. DOar astazi am gasit siteul acesta.
In toamna astaam pregatit si eu 2 straturi inaltate imprejmuite cu lemn. Probabil ca te voi bazai incepand cu sfarsitul lui februarie 2014, atunci cand voi incepe sa pregatesc rasadurile (daca nu voi gasi toate indicatiile in randurile foarte bine ordonate de pe site-ul tau.
Spor la profitat de pe urma unui an foarte bun!
Multumesc pentru cuvintele frumoase, Andrei, si bine ai venit in “gradina” mea! Felicitari pentru demersul tau cu gradina, o sa vezi cate satisfactii o sa iti aduca lucrul in aer liber – doar tu, pamantul, samanta si gandurile tale – si cate bucurii atunci cand din samanta pusa cu mana ta in pamant iese o planta plina de rod gustos! Daca te pot ajuta cu un sfat-ceva, nu ezita sa imi scrii. Un sfarsit de toamna cu soare iti doresc!