Gradina dupa furtuna
![Gradina dupa furtuna Gradina dupa furtuna](http://dingradinaluiardei.ro/wp-content/uploads/et_temp/61-138287_218x218.jpg)
Gradina mea m-a uimit azi-dimineata cand, cu teama, m-am dus sa o vizitez. Totul arata mai bine decat m-am asteptat, si atunci cele 8-9 rosii pe care le-am inlocuit nu au insemnat prea mult. Alte “victime” ar fi 3-4 ardei, la care nu am mai avut rezerve si poate ca mai sunt diverse si nu am observat eu inca. Insa per total, este bine.
Toata apa aia pe care ati vazut-o in pozele mele a fost absorbita de pamant. Cu toate ca gradina mea este udata la doua zile in aceasta perioada, probabil pamantul era insetat in adancime. Bineinteles, pamantul acum este foarte moale, insa daca va fi cald, in doua zile cred ca se va usca. Astazi, ca sa putem intra intre randurile de rosii, ca sa le legam sau sa le inlocuim pe cele fara speranta, am folosit o scandura, ca nu se putea altfel. Zilele urmatoare, dupa ce se va usca, va trebui sa refac jgheaburile dintre rosii, ca s-au distrus de la apa, practic in acest moment nu prea mai sunt vizibile, iar radacinile rosiilor sunt partial “la vedere”. Acum am vazut insa ca au niste radacini foarte bine dezvoltate si foarte ramificate.
Rosiile care s-au tinut tepene pe pozitie au mai primit astazi o legatura – cu ata albastra si funda – cele care au fost culcate la pamant si nu au vrut sa se mai ridice, in ciuda insistentelor noastre, au fost sacrificate si in locul lor am plantat alte rasaduri – vezi, de asta am pus mai multe, ca sa fie!Sper asta sa fie ultima aventura de genul asta, ca nu mai am rezerve.
Mama a fost atat de incantata de rezistenta lor, ca azi le-a pus si funda rosie, sa nu ni le deoache cineva. Ea crede in asta.
Si am mai avut o surpriza – doua fire de rosii (cherry galbene) au boboci si maine-poimaine vor face primele flori.
Cam atat cu rosiile.
Vinetele sunt cam ravasite, pline de noroi si le-au fost rupte din frunze (si-asa aveau doar cateva). Salata dimineata era un pic pleostita, insa apoi si-a revenit. Doar ca e murdara, dar asta sa fie problema. Dovleceii eu ii plantez pe cate o mica movila si din cauza (sau datorita) asta nu au patit nimic. Mazarea arata de parca nici nu a fost furtuna, la fel radacinoasele, mararul, leusteanul, salvia, rozmarinul, ceapa si usturoiul.
Fasolea are cateva frunze rupte – nesemnificativ, iar cartofilor le-a spalat apa musuroaiele pe care le facusem la radacina lor – le voi reface cand se va putea.
Capsunele s-au copt la fulgere si astazi am mai servit cate doua fiecare – eu, mama si Ionut.
Nu pot sa spun aceleasi lucruri si despre petunii – multe culcate la pamant, cu frunzele si florile zdrentuite – am adunat o galeata de flori din si dintre ele. Ele sunt destul de sensibile la vant. Au insa multi boboci, iar daca pamantul se usuca usor, cred ca se vor reface si ele.
Cam asta e.
Va multumesc tuturor pentru cuvintele si gandurile frumoase pe care mi le-ati transmis. Stiu ca sunt sincere, pentru ca stim cu totii cata munca si suflet investim in gradina noastra. Iar gradina mea, pentru asta, azi m-a rasplatit. Va doresc la fel si voua, tuturor gradinarilor cu sau fara gradina.
Rosiile chiar sunt bine facute, cele pe care le-am vazut intr-o poza mai sus.Iar victime au cazut si niste petunii? Iti doresc sa fie si ultimele victime din gradina de anul asta.Numai bine!
Multumesc de compliment – ca pentru orice gradinar amator, rosiile sunt vedetele gradinii si atunci cand le complimenteaza cineva… sunt foarte mandra. Da, alea erau flori de petunii – unele le-am cules direct de pe pamant, iar pe altele le-am rupt eu pentru ca erau zdrentuite. Plantele sunt inca in pamant, alea erau doar florile lor. Deci sunt victime doar pe jumatate – Pseudovictime. Multumesc si pentru urarile de bine. Asemenea si tie!
Nici nu imi vine sa cred cat de bine arata dupa dusul urat pe care l-au prins un ultimile zile.
Cu caldura care se anunta incepand de astazi vei avea o gradina pe cinste.
Rosiile sunt superbe,in curand vei manca prima salata din ele .
Presupun ca poate ai scris pe undeva pe blogul tau de soiurile lor,dar m-ar interesa si pe mine sa stiu cum se numesc!
Eu din pacate nu am vesti foarte bune despre gradina mea,o vecina din bloc care are casuta de vacanta aproape de casuta mea,m-a sunat sa imi spuna ca la noi sunt probleme.
Se pare ca a plouat mult, mult mai mult in zona noastra,iar apa balteste de cateva zile in multe legume.
Din pacate nu am cum sa merg pana week-endul uramtor ,sper doar ca ploile sa nu isi mai faca de cap ,iar apa in exces sa se scurga pentru a nu imi compromite toata cultura.
Dar nu imi pierd speranta,de felul meu sunt optimista si foarte norocoasa si sper din toata inima sa gasesc relativ bine gradinuta mea.
Ma bucur sincer ca ,gradinuta ta arata asa de bine,pentru ca stiu cat de mult implica pregatirea unei gradini, dar mai ales cat suflet depunem pentru aceasta frumoasa pasiune.
Imi pare rau sa aud despre posibilele probleme aparute la gradina. Cred ca iti faci o mie de griji. Poate nu este ceva grav. Iti tin pumnii si astept vesti! In legatura cu rosiile mele, am facut rasad anul asta de vreo 15 feluri de tomate – am scris despre ele la sectiunea – Din gradina – Despre rasaduri – Pregatirea tavitelor pentru rasad. Acolo am scris despre felul lor, daca doresti si producatorul, te rog sa imi mai transmiti un email. Unele dintre ele le-am probat anul trecut si care mi-au placut am pus si anul asta, altele sunt noi – am luat semintele asta toamna, din vacanta noastra in Franta. Oricum, cele care mi-au placut anul trecut sunt: Inima de bou (bineinteles), Cherry galbene, Galbene mari si Tigrate – toate produse de Buzzy Seeds si cumparate de la Bricostore. Daca nu ai un astfel de magazin acasa, iti pot cumpara eu seminte si ti le trimit prin posta. Aceste 4 feluri de rosii sunt extraordinare, ti le recomand. Un plic costa cam 10 lei, insa iti promit ca merita. Oricum, anul asta intentionez sa imi produc propriile mele seminte, iar daca imi transmiti un email atunci (ca sa nu uit), iti trimit si tie cateva din care fel vrei. M-as bucura ca semintele mele sa ajunga si pe alte meleaguri si sa bucure si alte familii.
Sa inteleg ca pe ultimele le-ai cumparat de la Brico,eu am ceva inima de bou dar nu stiu daca sunt la fel ca ale tale,eu le am de la Banca de Gene,daca te intereseaza iti pot trimite seminte la toamna.Cel mai mult imi plac cele tigrate sincer nu am mancat pana acum ,si am mai auzit de un soi,dar nu prea imi vine acum in minte care sunt doar pentru umplut.Ce mi-a placut cel mai mult la tine sunt rosiile galbene acelea in forma de para,nu stiu daca sunt rosii chery sau se fac mai mari,dar arata super fain.
Locuiesc in Bucuresti deci am si 2 magazine de Bricostore destul de aproape langa casa,asa ca atunci cand timpul imi va permite voi cauta aceasta firma si soiurile scrise de tine.
Oricum aveam in gand sa imi procur din timp mai multe seminte pentru la anul ,dar pana atunci mai intreb ,mai afli pareri,ca sti cum este decat sa pui 10 sortimente fade la gust mai bine unul singur dar bun.
Asa ca pana la toamna am sa tot stresez prietenii de pe bloguri,…..pana se vor plictisi de mine!!!!
A si inca ceva pretul este super bun,avand in vederea calitatea buna pe care ai testato,dar pe mine ma intereseaza sa nu prea fie hibrizi,nu prea ma impac eu cu ei,pun si eu cei drept dar foarte putin.
Eu am gradina Bio si nu stropesc cu nimic si se stie ca semintele de hibrizi sunt super tratate ca sa fie rezistente.
Asa ca pana merg la Brico te rog sa imi spui daca sunt sau nu hibrizi.
Multumesc mult!
Nu sunt hibrizi cele recomandate de mine. La Brico la noi in Constanta semintele de care iti spun nu sunt pe raft cu toate celelalte, ci au un raftulet separat din lemn – acolo sunt expuse si cateva ladite si ghivece cu levantica, cu capsune de ghiveci, si alte lucruri din astea dragute. Aceeasi marca mai au busuioc, salata, chivas, spanac turcesc, ardei iute Jalapenos si alte specii deosebite. Eu am incercat mai multe si toate sunt de calitate. Daca gasesti, sa iei neaparat tigrate – unele dintre cele mai dulci rosii mancate de mine. Felicitari pentru ambitia de a face legume ecologice. Asa fac si eu, nu le stropesc decat in ultima instanta, daca se imbolnavesc si nu gasesc alta solutie. Daca nu ajungi la Brico, la toamna facem schimb de seminte.
Bravo pentru rosiutele tale! Nu numai, ca s-au tinut bine, dar mai au si floare
Chiar ca trebuia o funda rosie
Da, mama pune funda rosie la tot – la Bonsai-ul lui Ionut, la cedru, la rosii, vinete… Cam la tot ce crede ea ca merita. Este draguta – chiar ieri, cand a vazut ca eu i-am scos niste funda visinie (ca nu aveam altfel) a spus ca trebuie sa se duca la un magaziul de metraje sa cumpere un metru de panglica rosie, sa fie in casa. O fi si asta ceva – peisagistul pe care l-am chemat la un moment dat la noi, a spus: Ati pus fonda rosie la bonsai. Foarte bine! Daca as sti ca este de bine, as umple gradina numai de rosu si v-as sfatui si pe voi sa faceti la fel.
Ma bucur ca nu sunt hibrizi m-am linstit.
Eu nu cultiv decat in sistem ecologic,daca ai sti cat ma urzic toata vara prin paduri sa fac macerate pentru diferite boli sau paraziti,stropesc cu fel de fel de dilutii naturale si testate de satenii unde avem casuta niciodata nu dau cu chimicale,daca nu reusesc preventiv sa scap de mana zmulg pur si simplu planta afectata pentru a nu se propaga boala si tot nu stropesc cu chimicale.
Pana acum mi-a mers foarte bine,nu spun ca nu sunt si pierderi,dar am avut si roade destul de bogate,chiar prea multe pentru familia noastra.
Esti o scumpa,multumesc mult pentru tot.
Ps Mi-am notat soiurile de rosii de la tine cu siguranta le voi gasi prin Brico ,macar acum stiu si eu ce sa caut!
Iar daca rosiile de la Banca de Gene iti vor placea la mine in gradina ,imi poti spune si la toamna iti trimit negresit seminte.
Multumesc pentru propunere. Sa stii ca voi tine minte si la toamna o sa te rog sa imi trimiti doua-trei seminte. Am cautat si eu astazi pe internet despre Banca de Gene – nu stiam ca exista si ca isi bate cineva capul cu pastrarea florei locale. Am citit despre niste specii de care nu auzisem pana acum. Bravo lor! Si tie ca ai facut rost de seminte de la ei.