Stratul pentru morcovi

19 Apr, 2013 by

Stratul pentru morcovi

Anul trecut am construit un strat special pentru radacinoase, si trec acest demers la “experimente reusite”. Am avut o productie de morcovi si pastarnac cum nici nu am visat, dupa ce vreo doi ani la rand m-am confruntat cu o recolta mica de morcovi strambi si pitici.
In plus, toamna trecuta nu am mai scos radacinoasele din pamant, si le-am lasat in strat toata iarna, am mai consumat ocazional, iar in weekend-ul trecut, cand a trebuit sa eliberez locul pentru a insamanta din nou, am mai dezgropat cateva km bune de radacinoase, cele care sunt pozate mai jos. Morcovi si pastarnac din gradina in luna aprilie. Ce ziceti?
Stratul este din acela ridicat, facut din lemn, asa cum am aratat si in urmatoarele articole: Luna martie in gradina mea ; Model de gradina . Are cam 4 m/1,2 m si este umplut cu un amestec de pamant negru bine faramitat si nisip de rau, in proportie egala. De fapt acest amestec este responsabil si pentru faptul ca radacinoasele au crescut mari si drepte, dar si pentru ca nu au inghetat in timpul iernii.
Acum, primavara, am scos pamantul din strat, am mai adaugat 2 saci de nisip, l-am amestecat si apoi l-am trecut printr-un ciur improvizat dintr-o plasa deasa de gard, l-am pus la loc si este pregatit pentru noile seminte. Le voi pune in pamant in weekend, un pic cu intarziere, dar abia acum am ajuns sa ma ocup si de asta.
Daca nu aveti straturi inaltate, puteti delimita cu lemn un perimetru in gradina, apoi amestecati pamantul cu nisip de rau, sapati bine ca sa spargeti toti bolovanii, si semanati. Garantat, veti avea radacinoase foarte frumoase.
Si retineti ideea – puteti lasa peste iarna radacinoasele in strat, si va veti bucura de ele pana primavara.

Stratul de radacinoase in timpul veriiPastarnac scos din pamant in luna aprilieMorcovi de toate culorile lasati peste iarna in stratPamantul amestecat cu nisip este mereu afanatRecolta de primavara adunata si spalataMorcovi albi, galbeni si portocaliiPentru ca erau multi, i-am impartit cu mama si bunicaLe-am taiat frunzele si apoi i-am pus la pastrare in frigider

Alte Articole

18 Comentarii

  1. Nu-mi vine sa cred ca ai consumat radacinoase din gradina ta si iarna!Succes si pentru anul acesta,sa ai recolta macar la fel de bogata ca anul trecut:)

    • Andreea
      andreea

      Am consumat si iarna si acum, primavara. Astea sunt ultimele radacinoase, pe care le-am si pozat saptamana trecuta. Pur si simplu, toamna, cand mai adunam de prin gradina ultimele recolte, m-am gandit ca am multi morcovi si daca ii scot pe toti din pamant, o sa consumam din ei pana se strica, asta insemnand destul de putin, si restul voi fi nevoita sa ii arunc. Atunci mi-am zis ca oricum vor rezista mai mult in strat, nefiind inca atat de frig. Dar frigul a venit si nici eu nu ma asteptam sa reziste atat de bine. Ce am observat insa, si daca imi urmeaza cineva sfatul, ma gandesc ca e important – au rezistat pana acum doar radacinoasele care au avut frunze. Printre ele erau si cativa morcovi a caror frunze le-am rupt incercand sa ii smulg din pamant vara, cand acesta era mai uscat, iar aia s-au stricat. Multumesc pentru urari. La fel si tie, noul an gradinaresc sa iti aduca satisfactii si bucurii.

  2. Angelikue

    Asa am procedat eu cu telina si a functionat.
    Nu a avut nimic si in primvara aveam telina buna-buna
    M-am hotarat ca nici eu sa nu mai scot la toamna tot, sa mai las pe loc

    • Andreea
      andreea

      Am avut si eu telina, dar am pastrat-o sub un solar din ala din celofan, impreuna cu patrunjelul si niste salata. Am si avut parte de o iarna mai blanda, e adevarat. Dar daca nu ii lasam in pamant, oricum erau stricati de mult. Asa ca am incercat si am castigat. La anul, procedez la fel.

  3. Interesant cum au rezistat morcovii afara peste iarna, in strat :) .Am incercat si eu sa pun morcovi in urma cu cativa ani si ca si tine intr-un an am avut succes, in alti doi nu (desi la tine e invers proportia si iti urez succes mereu de acum inainte). Dar sa ii las afara peste iarna nu i-am lasat, nici strat din nisip nu am avut, iar in cele din urma am renuntat la morcovi datorita spatiului insuficient pentru varietate mare de legume. De unde in primii ani puneam din toate cate putin, acum mai pun numai putine legume, restul , care oricum nu mi-ar fi suficiente peste iarna din recolta proprie le iau tot din piata sau supermarket .

    • Andreea
      andreea

      Poate mai incerci cu morcovii, acum ca am aflat secretul. :) Stratul cu nisip este bun pentru orice radacinoase, si nici nu trebuie sa fie prea mare. Eu deocamdata pun din toate cate putin, poate intr-o zi ma voi satura, dar deocamdata, iti spun sincer ca de prin mai-iunie si pana prin noiembrie nu mai vizitez nici o piata si nici un raion de legume de la supermarket. Iar asta imi place atat de mult! Sau cand Ionut gateste si ma intreaba daca cutare lucru am in gradina, si eu am si ii aduc imediat, asta ma umple de mandrie. Sper sa ma tina.

  4. Superb arata recolta. Aici nu se gaseste patrunjel de radacina si pastarnac si le cultiv cum ma pricep, ca sa am pentru supa. Dar trebuie sa aplic metoda cu nisipul, ca nu iese productie de soi.
    La mine e solul greu, argilos, cum e mai prost, desi pamantul e adus de pa marginea raului … asa ca de cinci ani il imbunatatim si inca mai e de lucru. Morcovii de vara au rasarit deja, dar la toamna o sa fac strat cu nisip, neaparat.

    • Andreea
      andreea

      Trebuia sa scriu articolul mai devreme, insa pana cand nu am pregatit stratul pentru a pune iar seminte in el nu am stiut ca au rezistat peste iarna atat de multi si atat de bine. Am mai consumat din ei si in timpul iernii, dar prin ianuarie, dupa ce a nins mai serios, m-am gandit ca s-au stricat, si atunci am inceput sa cumpar. Mi-au facut o surpriza. Oricum, chiar daca nu ii pastrezi asa peste iarna, datorita nisipului au crescut mari si drepti. Stateam uneori vara si trageam de cate un pastarnac 10 minute, de zici ca eram din Ridichea uriasa. Si sapam cu lopatica in jurul lui si iar trageam si nimic. Si atunci il chemam in ajutor pe Ionut. Era chiar amuzant. Si la mine in zona este tot sol argilos, iar noi, la fel, pentru intreaga curte am adus pamant de langa rau. Nu mai stiu exact, dar cred ca initial am adus in jur de 60 de camioane de pamant doar pentru peluza. Se pare ca avem aceleasi probleme, chiar daca suntem la distanta de mii de km. :)

  5. Mersi de pont, Andreea! Mama ma bate la cap in fiecare an sa pun radacinoase, dar nu am avut succes cu ele si nu m-am mai complicat sa plantez.
    Acum m-ai pus iar la treaba! :-)
    A propos, au iesit rasadurile de rosii din Germania. Abia astept sa gust rosii deosebite din gradina mea!

    • Andreea
      andreea

      Daca ti-am dat ideea acum, treci la treaba si fa-i o bucurie mamei tale. Sa iti creasca rasadurile mari si cat mai repede. Dupa ce vei manca rosii crescute de tine, toate celelalte iti vor parea fara gust. Asta este frumusetea.

  6. Ai avut productie bogata daca ai mai lasat acolo si pe iarna. Anul asta am semanat si eu pentru prima data radacinoase si chiar de pe blogul tau am listat procesul tehnologic de insamantare. Astept si eu recolte macar la jumatate!

    • Andreea
      andreea

      Sa stii ca stratul este micut, dar si noi suntem la fel si probabil am mancat mai putini :) Am consumat pentru ciorbite si supe, ca garnitura la vreo friptura si tot din ei am pus si printre gogonele. I-am rarit prin smulgere pentru consum din loc in loc, iar cei ramasi au avut destul loc sa se dezvolte si au crescut mari. Sa ai recolte bogate la toate, nu doar la radacinoase! :)

  7. Roxana

    Super idee, Andreea! Eu nu am pivnita (beci) asa ca ma gandeam ca nu o sa am unde sa tin morcovii peste iarna. Dar acum stiu cum voi proceda. Si noi am facut straturi inaltate pentru legume, si unul din ele il voi pastra pentru radacinoase. Deocamdata, conform a ceea ce am citit despre plantele companion, unde am plantat cativa morcovi, am plantat langa ei si ceva ceapa (arpagic) – pentru ca mirosul alunga un daunator nesuferit al morcovului – musca morcovului. Spor la gradinarit si asteptam noi postari din gradina si poze multeee.
    Cu drag.

    • Andreea
      andreea

      Ma bucur daca ideea mea inspira. Stratul pentru radacinoase sa il faci si cu nisip, vei vedea diferenta. Si eu ceapa am pus prin toata gradina, cate un rand la marginea fiecarui strat. La fel procedez mai tarziu si cu busuiocul, imi place la nebunie sa umplu toate locurile si colturile cu el. Iar vara, cand adie vantul, sa imprastie mirosul lui in toata gradina. Sunt cam in urma cu postarile, stiu, si imi cer scuze. In gradina lucrurile nu prea s-au schimbat, a fost frig si toate cresc cu viteza melcului. Alea care cresc, ca majoritatea nici nu au rasarit. Dar vine ea caldura… Te salut si, daca nu ne mai auzim pana atunci, iti doresc Paste Fericit alaturi de cei dragi.

  8. teodor

    foarte frumos

  9. ana

    scuze,eu nu am inteles ideea se seamana sau pot pune morcovi scosi in acel spatiu amenajat? eu vreau sa cumpar 200 kg morcov si sa-l pastrez pt a incepe un tratament in primavara cana am si verdeturi mai diverse,cum fac sa-i am proaspeti?

    • Andreea
      Andreea

      Eu am folosit stratul pentru semanat morcovii, ei acolo au crescut si apoi, pe cei pe care nu i-am consumat vara, i-am lasat in el peste iarna. S-au pastrat foarte bine. Stiu de la mama ca morcovii se pot pastra un timp indelungat in ladite, ingropati in nisip. Totusi, vei avea si pierderi, asa ca poate ar trebui sa iei in considerare achizitionarea lor pe masura ce ii consumi.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *