De cate ori?

18 Feb, 2014 by

De cate ori?

De cate ori m-am gandit iarna asta la salata de rosii de vara culese din gradina mea?
De fiecare data cand, plictisita si satula de meniul diminetilor de iarna, m-am gandit ce bine ar merge o branza cu rosii.
De fiecare data cand am taiat o rosie din comert.
De fiecare data cand am privit in albumul foto cautand dovezi ale verii care a trecut si ale verii care va veni.
Nu am numarat, dar va spun eu – de multe ori. Ca o obsesie, in mintea mea revine iar si iar gustul si mirosul rosiei adevarate. Este ceva ce stiu ca vine de departe, din copilarie, cand alergam in gradina bunicilor printre randurile de rosii…
Acum, dupa atatia ani, zdrobesc intre degete o frunza de tomata si inchid ochii… Este mirosul copilariei mele!

De cate ori v-ati gandit la ele?Mic-dejun de vara

28 Comentarii

  1. Ploua! Ploua! … la mine in gura :) pfuai ce pofta mi-ai facut!

    • Andreea
      Andreea

      Am atins o coarda sensibila… a poftei de rosii, daca o pot numi asa… Vorba lui Dani – mai ai putina rabdare :)

  2. Am intrat aseara…am inchis repede. Ce-mi faci tu mie, Andreea, la ceas de seara?
    Ma si vedeam in “lanul” de rosii, cu o rosie mare in mana, pe care o stergeam de bluza, iar in cealalta mana un codru de paine cu o bucata de branza de oaie in mijlocul painii, branza facuta de bunica mea.
    Dap, asa erau verile copilariei mele.
    Dupa un asemenea festin, mai mereu imi luam desertul, direct din parul mare, plin cu pere dulci si zemoase.

    • Andreea
      Andreea

      Tot e bine ca ti-am trezit amintiri frumoase din copilarie! Asa era si la mine, mancam rosii direct de pe vrej (o fac si acum!), insa din peisaj lipsea parul. :)

  3. In curand o sa mirosi macar frunzele de rosii :) Curaj, in cateva luni o sa gustam fructele in salata !

    • Andreea
      Andreea

      Au aparut deja cateva frunzulite subtiri din pamant… le mai las un pic sa cresca si o sa le strang intre degete…

  4. Si eu m-am gandit la rosii rupte direct din gradina si parfumate si gustoase! si eu nu sunt o mare mancatoare de rosii, la mine cele mai multe merg la conservele de iarna. Arata bine rosiile tale. Sa ai spor la gradinarit in noul an!

    • Andreea
      Andreea

      Stiam eu ca gandul asta nu a fost doar al meu! Eu pun rosii cherry la congelator. Poti incerca, sunt minunate si… foarte simplu de “conservat”. Spor la gradinarit si tie!

      • Roxana

        Andreea, super sfat, cu cherry la congelator. Nu am incercat. Cum arata cand le scoti? La ce le poti folosi? Te rog, spune-mi ce mai congelezi pentru iarna dintre legume? Eu pun: ardei pentru umplut, fasole pastai, mazare, ardei cubulete si fideluta, fructe (visine, afine etc.), vinete ptr salata, dovlecei cubulete, verdeturi…

      • Andreea
        Andreea

        Rosiile cherry arata cand le scoti la fel ca atunci cand le pui – perfect! Sa le lasi sa se zvante inainte de a le baga in congelator, si atunci li se pastreaza forma si se congeleaza fara sa se lipeasca intre ele. Arata atat de frumos, zici ca sunt niste margele. Le folosim la – sosuri, paste, ciorbite, ostropel… O sa iti placa garantat. Mai congelez ardei iuti intregi – pe care apoi ii folosesc la mancare gatita, sosuri sau fripturi, spanac un pic oparit si apoi trecut prin apa cu gheata ca sa ramana verde si frumos, ardei kapia copti… si cam atat. Mai schimbam impresii pana la vara, cand incepe strangerea de provizii. :)

  5. Gustul rosiilor “curate” crescute doar cu apa si lumina din pacate nu poate fi simtit decat o perioada relativ scurta de timp…in rest ne consolam cu obiectele alea ce aduc a rosii, fara gust si pline de pesticide.:(

    • Andreea
      Andreea

      Da, asa este. Ne pregatim atata timp pentru cele cateva luni cu bunatati. Insa nu avem ce face, odata ce am simtit gustul, am devenit dependenti.

  6. Asteapta numai putin ca primavara deja a intrat la noi.Imediat incepe febra si dupa ce apar rasadurile deja scade efervescenta creatoare si creste adrenalina in muschi. O seara minunata

  7. Cautam ceva pe net si am nimerit pe site-ul dumneavoastra. Ce bine!
    Sunt foarte impresionata de varietatea de rosii :)
    Lucrez la o asociatie taraneasca. Avem o gradina de seminte traditionale. Colectam, cultivam si distribuim seminte traditionale, fara bani. Poate vreti sa aruncati un ochi: http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Programe_si_Activitati/Seminte_Traditionale/

    • Andreea
      Andreea

      Buna, Ramona, si bine ai venit in vizita! Frumoasa initiativa voastra, sper sa aiba mult succes. Sa stii ca am observat printre prietenii mei gradinari interes pentru soiurile traditionale. Asa ca, cei care citesc pe aici, daca doriti seminte gratis, apelati la Ecoruralis. Te mai astept in vizita!

  8. adriana

    Buna seara,

    Si eu duc dorul rosiilor mai ales a celor negre ….Si tot gindind la ele aseara am semanat in tavite alveolate rosiile pentru solar iar peste doua saptamani voi semana pe cele care le voi planta in afara solarului .
    Am studiat tot felu de soiuri de rosii si anul acesta voi incerca citeva soiuri si anume rosii negre de Tula si rosii negre de Crimea soiuri vechi si dupa cum se spune foarte aromate .Abia astept sa vina vara si sa mananc o rosie culesa din gradina si sa ii savurez aroma si mai ales ca compar soiurile intre ele . La aceste soiuri ceea ce este mai interesant este faptul ca trebuie plasate in locuri foarte insorite caci cu cit primesc mai mult soare cu atit se inchid mai tare la culoare.Abia astept sa vad daca este adevarat.
    Astazi am lucrat in gradina si m-am minunat cit de porniti sunt pomii mai ales ciresii si visinii si daca vremea va fi in continuare tot asa de calda vor inflori … probabil ca ne vom confrunta cu o vara calda si secetoasa .
    In acest context climateric ciudat important este important sa protejam culturile cu plasa de culoare verde cu protectie UV pentru a asigura o usoara umbrire si o reducera a temperaturi cu citeva grade .
    Acest lucru este foarte important mai ales la cultura de rosii unde din cauza temperaturilor ridicate apare femomenul de avortare a folorilor mai ales la soiurule cu fructe mari ( cum ar fi Inima de bou , Ox heart) .
    Oricum eu tot duc dorul unei rosii culese si mincate in gradina …
    Brestovat (TM) 21.02.2014

    • Andreea
      Andreea

      Rosiile negre de Crimeea sunt si printre preferatele noastre. Au miezul foarte catifelat, si o consistenta aparte. Doar ca, asa cum se intampla de multe ori cu lucrurile bune, au si un minus – sunt sensibile. Dar oricum, nu as renunta la ele. O sa folosesc si eu plasa amintita de tine, daca va fi nevoie. O sa o cumpar preventiv. Deocamdata ploua de cateva zile incontinuu, marile planuri de gradinarit trebuie amanate pana nu stiu cand. Eu nu am solar, deci sunt la mila naturii. O primavara frumoasa!

  9. cristina

    uuu ce pozeeeeeeeeeee ,noi nici nu cumparam rosii ca nu le putem manca

    • Andreea
      Andreea

      Noi am mai incercat de cateva ori, dar parca asa rele ca anul asta nu au mai fost. Majoritatea au ajuns la gunoi. Acum fac matanii la rasaduri – sa se faca mari si sa produca bunatati. :)

  10. Petre

    Roșii frumoase! ne dai și răsaduri?!

  11. Si daca tot a sosit primavara, cel putin calendaristic, am deosebita placere sa-ti urez o primavara minunata cu bucurii si roade bogate.
    LA MULTI ANI!
    Cu stima si respect,

    • Andreea
      Andreea

      Multumesc ca te-ai gandit la mine, draga Vasile! O primavara frumoasa si doamnei tale! Si tie pe langa ea!

  12. nu mai e asa mult pana cand vei simti iar in realitate si gustul si mirosul lor.Din pacate , perioada asta este atat de scurta in an!In rest ramanem cu dorul si amintirea…

  13. Ce apetisant arata……

    • Andreea
      Andreea

      Rosiile sunt mandria oricarui gradinar, deci mi-ai atins o corda sensibila cu laudele tale. :)

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *