De cate ori m-am gandit iarna asta la salata de rosii de vara culese din gradina mea?
Aflati noutati din gradina
Translate
Din GradinaluiArdei pe categorii
- Asia (7)
- Austria (1)
- Calendarul lucrarilor in gradina mea (9)
- Cehia (1)
- Despre flori (8)
- Despre rasaduri (18)
- Din bucatarie (44)
- Din Familie (9)
- Din gradina si nu numai (43)
- Din natura (15)
- Din Sat (8)
- Din vacanta (5)
- Fotografia saptamanii (4)
- Franta (21)
- Ganduri ravasite (18)
- Hong Kong (2)
- Italia (12)
- Japonia (2)
- Malaezia (2)
- Romania (8)
- Singapore (2)
- Slovenia (1)
- Spania (1)
Prieteni cu aceleasi preocupari
- Gateste cu dragoste
- Gradina si viata Simonei Fusaru
- Gradinareasa gradinareste
- Gradinile Semiramidei
- In gradina ecologica a Mariei
- Irena Daiana si viata ei plina de vise
- Iuliana si gradina ei de langa Bucuresti
- Jurnal de gradinar in devenire
- Jurnal de zi cu zi – Angelikue
- Jurnalul unui Westie dragut
- Laura Balaura si gradina ei
- Legatura de patrunjel blog
- Livada de nuci de la Varnitza
- Loc de facut rezervari pentru la mare
- Mansarda Danei
- Marc si gradina lui cu flori
- Marian Gradinaru' si filozofia lui despre gradinarit
- Minunile din gradina Victoriei
- O aventura in propria curte – Brandusa
- Oana calatorind prin lume
- Povesti din gradina cu colibri a Danei
- Povesti ilustrate din gradina indepartata a lui Dani
- RelisGardens – Aurelia si gradina ei
- Sanziana si viata ei in imagini
- Sapte coline iesene
- Stilul organizat al Gabrielei
- Stupina si Cristina
- Vasile si gradina lui
Ploua! Ploua! … la mine in gura pfuai ce pofta mi-ai facut!
Am atins o coarda sensibila… a poftei de rosii, daca o pot numi asa… Vorba lui Dani – mai ai putina rabdare
Am intrat aseara…am inchis repede. Ce-mi faci tu mie, Andreea, la ceas de seara?
Ma si vedeam in “lanul” de rosii, cu o rosie mare in mana, pe care o stergeam de bluza, iar in cealalta mana un codru de paine cu o bucata de branza de oaie in mijlocul painii, branza facuta de bunica mea.
Dap, asa erau verile copilariei mele.
Dupa un asemenea festin, mai mereu imi luam desertul, direct din parul mare, plin cu pere dulci si zemoase.
Tot e bine ca ti-am trezit amintiri frumoase din copilarie! Asa era si la mine, mancam rosii direct de pe vrej (o fac si acum!), insa din peisaj lipsea parul.
In curand o sa mirosi macar frunzele de rosii Curaj, in cateva luni o sa gustam fructele in salata !
Au aparut deja cateva frunzulite subtiri din pamant… le mai las un pic sa cresca si o sa le strang intre degete…
Si eu m-am gandit la rosii rupte direct din gradina si parfumate si gustoase! si eu nu sunt o mare mancatoare de rosii, la mine cele mai multe merg la conservele de iarna. Arata bine rosiile tale. Sa ai spor la gradinarit in noul an!
Stiam eu ca gandul asta nu a fost doar al meu! Eu pun rosii cherry la congelator. Poti incerca, sunt minunate si… foarte simplu de “conservat”. Spor la gradinarit si tie!
Andreea, super sfat, cu cherry la congelator. Nu am incercat. Cum arata cand le scoti? La ce le poti folosi? Te rog, spune-mi ce mai congelezi pentru iarna dintre legume? Eu pun: ardei pentru umplut, fasole pastai, mazare, ardei cubulete si fideluta, fructe (visine, afine etc.), vinete ptr salata, dovlecei cubulete, verdeturi…
Rosiile cherry arata cand le scoti la fel ca atunci cand le pui – perfect! Sa le lasi sa se zvante inainte de a le baga in congelator, si atunci li se pastreaza forma si se congeleaza fara sa se lipeasca intre ele. Arata atat de frumos, zici ca sunt niste margele. Le folosim la – sosuri, paste, ciorbite, ostropel… O sa iti placa garantat. Mai congelez ardei iuti intregi – pe care apoi ii folosesc la mancare gatita, sosuri sau fripturi, spanac un pic oparit si apoi trecut prin apa cu gheata ca sa ramana verde si frumos, ardei kapia copti… si cam atat. Mai schimbam impresii pana la vara, cand incepe strangerea de provizii.
Gustul rosiilor “curate” crescute doar cu apa si lumina din pacate nu poate fi simtit decat o perioada relativ scurta de timp…in rest ne consolam cu obiectele alea ce aduc a rosii, fara gust si pline de pesticide.:(
Da, asa este. Ne pregatim atata timp pentru cele cateva luni cu bunatati. Insa nu avem ce face, odata ce am simtit gustul, am devenit dependenti.
Asteapta numai putin ca primavara deja a intrat la noi.Imediat incepe febra si dupa ce apar rasadurile deja scade efervescenta creatoare si creste adrenalina in muschi. O seara minunata
Astept, astept…
Cautam ceva pe net si am nimerit pe site-ul dumneavoastra. Ce bine!
Sunt foarte impresionata de varietatea de rosii
Lucrez la o asociatie taraneasca. Avem o gradina de seminte traditionale. Colectam, cultivam si distribuim seminte traditionale, fara bani. Poate vreti sa aruncati un ochi: http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Programe_si_Activitati/Seminte_Traditionale/
Buna, Ramona, si bine ai venit in vizita! Frumoasa initiativa voastra, sper sa aiba mult succes. Sa stii ca am observat printre prietenii mei gradinari interes pentru soiurile traditionale. Asa ca, cei care citesc pe aici, daca doriti seminte gratis, apelati la Ecoruralis. Te mai astept in vizita!
Buna seara,
Si eu duc dorul rosiilor mai ales a celor negre ….Si tot gindind la ele aseara am semanat in tavite alveolate rosiile pentru solar iar peste doua saptamani voi semana pe cele care le voi planta in afara solarului .
Am studiat tot felu de soiuri de rosii si anul acesta voi incerca citeva soiuri si anume rosii negre de Tula si rosii negre de Crimea soiuri vechi si dupa cum se spune foarte aromate .Abia astept sa vina vara si sa mananc o rosie culesa din gradina si sa ii savurez aroma si mai ales ca compar soiurile intre ele . La aceste soiuri ceea ce este mai interesant este faptul ca trebuie plasate in locuri foarte insorite caci cu cit primesc mai mult soare cu atit se inchid mai tare la culoare.Abia astept sa vad daca este adevarat.
Astazi am lucrat in gradina si m-am minunat cit de porniti sunt pomii mai ales ciresii si visinii si daca vremea va fi in continuare tot asa de calda vor inflori … probabil ca ne vom confrunta cu o vara calda si secetoasa .
In acest context climateric ciudat important este important sa protejam culturile cu plasa de culoare verde cu protectie UV pentru a asigura o usoara umbrire si o reducera a temperaturi cu citeva grade .
Acest lucru este foarte important mai ales la cultura de rosii unde din cauza temperaturilor ridicate apare femomenul de avortare a folorilor mai ales la soiurule cu fructe mari ( cum ar fi Inima de bou , Ox heart) .
Oricum eu tot duc dorul unei rosii culese si mincate in gradina …
Brestovat (TM) 21.02.2014
Rosiile negre de Crimeea sunt si printre preferatele noastre. Au miezul foarte catifelat, si o consistenta aparte. Doar ca, asa cum se intampla de multe ori cu lucrurile bune, au si un minus – sunt sensibile. Dar oricum, nu as renunta la ele. O sa folosesc si eu plasa amintita de tine, daca va fi nevoie. O sa o cumpar preventiv. Deocamdata ploua de cateva zile incontinuu, marile planuri de gradinarit trebuie amanate pana nu stiu cand. Eu nu am solar, deci sunt la mila naturii. O primavara frumoasa!
uuu ce pozeeeeeeeeeee ,noi nici nu cumparam rosii ca nu le putem manca
Noi am mai incercat de cateva ori, dar parca asa rele ca anul asta nu au mai fost. Majoritatea au ajuns la gunoi. Acum fac matanii la rasaduri – sa se faca mari si sa produca bunatati.
Roșii frumoase! ne dai și răsaduri?!
Buna, Petre! Bine ai venit in Gradina lui Ardei! Poate niste seminte?
Si daca tot a sosit primavara, cel putin calendaristic, am deosebita placere sa-ti urez o primavara minunata cu bucurii si roade bogate.
LA MULTI ANI!
Cu stima si respect,
Multumesc ca te-ai gandit la mine, draga Vasile! O primavara frumoasa si doamnei tale! Si tie pe langa ea!
nu mai e asa mult pana cand vei simti iar in realitate si gustul si mirosul lor.Din pacate , perioada asta este atat de scurta in an!In rest ramanem cu dorul si amintirea…
Da, perioada e scurta, dar creeaza dependenta!
Ce apetisant arata……
Rosiile sunt mandria oricarui gradinar, deci mi-ai atins o corda sensibila cu laudele tale.