Cum si unde se planteaza florile cu bulbi

12 Mar, 2012 by

Cum si unde se planteaza florile cu bulbi

In general florile cu bulbi se planteaza in gradina toamna sau primavara. De exemplu, narcisele, zambilele, irisii si lalelele se pot planta atat toamna tarziu (noiembrie), cat si primavara devreme, dupa ce pamantul s-a dezghetat. Este mai indicat sa le plantam toamna, deoarece primavara vor inflori mai devreme. Odata plantati, bulbii se lasa in pamant si din ei vor rasari flori si anul urmator. In timp, peste 2-3 ani, bulbii se vor diviza si astfel se vor inmulti singuri, veti vedea ca in loc de o lalea vor rasari doua sau trei.
Atunci cand plantam bulbii, se fac niste gauri in pamant (exista un instrument special la magazinele de profil cu care se pot face gauri mai usor) adanci de 6-7 cm pentru narcise sau 8-10 cm pentru lalele si irisi. Gaurile trebuie sa fie la o distanta de 20-30 cm una de alta si in ele se pune cate un bulb cu varful in sus. Atunci cand ii achizitionati, uitati-va ca bulbii sa fie acoperiti cu foi (ca ceapa), sa fie tari si sanatosi. Dupa ce ii punem in gropi, ii acoperim cu pamant si batatorim usor. Asteptam apoi primavara si…minune!
Apoi daliile, de exemplu, se planteaza tot primavara, insa toamna, dupa ce se usuca, bulbii trebuie scosi din pamant si pusi la loc uscat si intunecat peste iarna, iar primavara se planteaza iar. Bulbii lor nu rezista in pamant peste iarna. Daliile sunt niste flori foarte frumoase, insa necesita mai multa atentie.
Daca doriti sa faceti niste aranjamente frumoase in gradina, trebuie sa tineti cont de inaltimea la care cresc aceste flori de primavara, sa va faceti un plan si sa le plantati in consecinta. De exemplu, daca faceti un rond circular, puteti pune in mijloc irisi (cresc cei mai inalti, de 50-60 cm), apoi lalele (sunt mai multe tipuri, intre 35-50 cm – cititi pe ambalaj), apoi pe margine puneti narcise si/sau zambile (acestea sunt mai mici, intre 20-30 cm). Astfel, veti alterna feluri diferite de flori si culori intr-un mod elegant. Puneti-va imaginatia la contributie. Eu am un strat cu flori de primavara lung de 12-14 m si lat de 30-40 cm (este desfasurat practic pe una din laturile casei). Am pus mai multe lalele de diferite culori (cele mai multe galbene, apoi mai multe nuante de rosu si cateva negre) si printre ele (pe marginea de langa trotuar) niste irisi violet, cateva zambile… Le-am aranjat frumusel, zic eu. Nu ca nu se putea si mai bine, insa recunosc ca nu mi-am facut un plan exact inainte sa le plantez si apoi mi-am dat seama ca mi-au mai ramas cativa bulbi din aia si din aia si i-am intercalat si pe ei… In fine, deci de asta va spun – va trebuie un plan – am atata spatiu si atatia bulbi (pe categorii, culori, inaltime etc) si cum cred ca vor da cel mai bine? Si apoi, cu planul pe hartie sau in minte, va apucati si faceti gauri. Nu asa, la nimereala. Ca sa iasa frumos!
Dupa ce aceste flori de primavara infloresc, vor incepe sa se usuce si vor arata urat in gradina. Eu le tai cu o foarfeca de gradinarit pana aproape la baza (raman afara din pamant 3-4 cm), apoi plantez in acele locuri alte flori cumparate de la magazin - mie imi plac foarte tare petuniile, deoarece infloresc toata vara si pana toamna tarziu, miros frumos si se ingrijesc usor. Va arat mai jos in fotografii rondul meu de asta-vara de petunii alternate cu …. (nu stiu in acest moment cum se nemesc florile astea galbene, sunt comune si infloresc toata vara). Sunt plantate exact pe locul unde primavara erau lalele, irisi etc. Apoi toamna tarziu, cand petuniile se ofilesc, le tai complet cu foarfeca (sau le smulg), completez cu 3-4 cm de pamant proaspat si astept primavara. Imi pare rau ca nu prea am fotografii cu florile mele de primavara, dar cumva le-am pierdut – voi reveni anul asta cu unele proaspete.
Lalele, lalele...Statul de lalele de pe marginea aleiiPetuniile infloresc pana toamna tarziuPetunii catifelate amestecate cu flori galbene
In loc de petunii puteti planta si alte flori, insa nu trandafiri – acestia trebuie sapati des ca sa se dezvolte frumos, iar daca ii puneti in acelasi loc cu bulboasele, veti deranja sau chiar strica bulbii cand sapati. La fel, nu plantati in acelasi loc levantica, deoarece tufa ei creste in cativa ani mare, nu se usuca complet toamna si s-ar putea sa deranjeze florile de primavara.
Daca plantati bulbii in ghivece sau jardiniere, puteti sa o faceti in orice perioada a anului. Bulbii puteti sa ii acoperiti cu pamant partial sau total. Dupa ce infloresc iar floarea se usuca, se tund frunzele, se scot bulbii din pamant si se pun la pastrare la loc intunecos pentru cateva luni, apoi se pot replanta. Aveti grija insa si alegeti pentru ghivece plantele mai pitice, altfel tijele lor se vor indoi iar florile vor arata urat.
La aceasta data – 12 martie – florile mele de primavara au iesit din pamant cam 3-4 cm. Sunt mici din cauza faptului ca a fost o iarna foarte lunga, insa cred ca in urmatoarele doua saptamani vor creste serios, deoarece se incalzeste.

Alte Articole

14 Comentarii

  1. Am o intrebare ca aici nu ma prea stiu.Am primit ca recompesna pt. o comanda valoroasa de pe un site mai multi bulbi de zambile narcise anemone si ghiocei si nu stiu ce ar fi mai bine sa fac cu ei..sa ii pun in pamant doar la primavara?Multumesc de ajutor:)

    • Andreea
      andreea

      Daca pamantul nu a inghetat, poti si este recomandat sa le plantezi acum. Grabeste-te. Si mama mea a plantat bulbi de zambile si lalele aici la mine acum vreo 10 zile. Despre anemone nu stiu insa nimic.

  2. Din pacate e foarte inghetat si cu un strat gros de zapada deasupra,din pacate:( oare insa nu se pot planta si primavara devreme imediat ce da caldura si se topesc zapezile,chiar daca vor inflori mai tarziu..?

    • Andreea
      andreea

      Desigur, bulboasele se planteaza toamna tarziu sau primavara. Daca le pui primavara, si se pare ca n-ai incotro, vor inflori mai tarziu. Dar banuiesc ca asta nu e o problema asa mare. Mai poti planta cativa bulbi si intr-un ghiveci, in casa, si vor inflori inca din timpul iernii, apoi pastrezi bulbii si ii pui in gradina.

  3. Multumesc de sfaturi…acuma ca am ajuns la postarea asta si am vazut pozele cu flori si iarba verde,abia astept primavara;dar cand ma gandesc ca iarna e abea la inceput…

    • Andreea
      andreea

      Am vazut la tine ca a venit iarna cu adevarat, la noi e mai bine. Iarba la mine in curte e la fel de verde ca in pozele de care spui, s-a pastrat foarte bine pana acum. Abia dupa ce se va acoperi cu zapada va incepe sa se ingalbeneasca. Oricum, pana la primavara mai sunt DOAR 3 luni. Trei luni de planuri si proiecte.

  4. Nicoleta

    Vad ce ai scris despre dalii si asa mi-e ciuda ca eu nu mi-am dat seama sa o scot din pamant peste iarna…Dar am o intrebare..a avut cineva vreo experienta cu dalii ramase in pamant peste iarna care au supravietuit pana in primavara urmatoare? Precizez ca acum sunt in Germania si iernile nu mi se par asa grele ca la noi. Chiar luna decembrie a fost calda… ieri au fost 17 grade, spre norocul meu, caci nu apucasem sa pun in pamant arpagicul de toamna si bulbii de flori…acum sunt la loc sigur, in pamant. Dar saraca dalie…nu stiu ce va fi cu ea!

    • Andreea
      andreea

      Eu personal nu stiu de dalii care sa reziste in pamant peste iarna – asta si pentru ca nu le-am lasat. Insa natura ne face adesea surprize. Poate stiu mai multe alti prieteni ai mei. Unde in Germania stai, de este asa cald? Ca impresia mea generala despre Germania era ca este o tara friguroasa. Si la noi s-a mai incalzit acum, dar pamantul este inghetat – nici vorba sa faci ceva in gradina. Saptamana trecuta a sapat mama in gradina dupa o telina si un pastarnac si zici ca a scos ridichea uriasa, asa s-a chinuit. E bine la tine, daca vremea te lasa sa mai faci cate ceva. Noi am intrat la hibernare pana prin martie.

      • Nicoleta

        De aproape un an stam intr-un sat in apropiere de Pforzheim. E regiunea Baden. Iarna trecuta au fost si aici temperaturi scazute, -12, -13 grade, dar nu pentru timp indelungat.Zapada a fost, dar la fel, 2-3 zile apoi se topeste. Numai ca anul acesta pana acum a fost destul de cald, chiar daca e iarna. Numai ca vara nu e asa cald ca la noi. Vara trecuta a fost asa ploioasa…In general temperaturile nu sunt asa extreme ca in Romania. Dar stiu de la stiri ca nu e asa toata Germania…sunt multe regiuni cu zapada in rest, chiar si acum cand in Baden sunt 8-10 grade.

      • Andreea
        andreea

        Am cautat pe google fotografii cu regiunea si pare deluroasa, probabil este asemanatoare cu zona Ploiesti – Campina de la noi. Este dragut ca nu este atat de frig, probabil multa lume te invidieaza. Te salut de la Marea Neagra!

  5. cristina

    buna ziua ,
    as dori sa platez in ghiveci bulbi de branduse si sa fie inflorite la inceputul lunii martie, doresc sa le ofer cadou si anul trecut am tot cautat inflorite in perioada 1-8 martiesi nu am gasit si anul acesta as dori sa le plantez eu deoarece am gasit acum bulbi .ma poti ajuta?
    multumesc!

    • Andreea
      andreea

      Ca sa iti infloreasca la inceputul lui martie trebuie sa le pui in pamant in decembrie-ianuarie. Pur si simplu le pui in ghiveci, pe un strat de pamant, le acoperi cu pamant total sau partial, le uzi astfel incat pamantul sa nu se usuce niciodata complet si in curand vei vedea ca vor rasari din bulbi frunzulite verzi. Succes in demersul tau!

  6. schibinschi mihai

    bulbu\ii de la flori pot fi replantati primavara ??In ce perioada si in ce conditii multumesc

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *