Cum se pun rasadurile

25 Feb, 2013 by

Cum se pun rasadurile

Cum se pun rasadurile? – aceasta este una dintre intrebarile puse des in aceasta perioada pe diverse motoare de cautare, iar rezultatele uneori duc pe pagina mea. Stiu ca interesul printre prietenii mei mai vechi, gradinari priceputi si uneori cu experienta mai mare ca a mea, este scazut pentru un astfel de subiect. Dar trebuie sa ii ajutam si pe cei mai mici, care abia acum s-au hotarat sa isi faca singuri rasadurile, sau abia acum se gandesc la posibilitatea de a avea propria gradina de legume.
Iar eu vreau sa ii ajut si sa ii incurajez pe cei indrazneti, asa cum si eu am primit ajutor acum cativa ani.
In primul rand, as vrea sa le spun urmatoarele:
Sa pui si sa inghijesti rasaduri nu este atat de greu pe cat pare la prima vedere.
Totul este simplu – pe scurt, trebuie doar sa puneti semintele in pamant, sa le udati, sa le asigurati o perioada de timp caldura, sa le repicati mai tarziu daca este nevoie, si apoi sa le saditi afara, in gradina. Atat. Simplu, nu?
Eu voi vorbi despre metoda mea de a pune rasaduri, cea testata de mine cu rezultate bune. Despre ce si cum fac altii, nu pot sa ma pronunt, insa va asigur ca nu vorbesc din carti, si tot ce scriu aici este din proprie experienta.
O sa explic totul pas cu pas, ca sa fie cat mai usor de retinut.
Prima etapa o voi denumi - Pregatirea pentru rasaduri – si va cuprinde toate etapele care trebuie urmate inainte de a pune semanta in pamant:
Pregatirea pentru rasaduri

Cu o zi inainte de a semana

1. Pregatirea tavitelor/cutiutelor in care vom semana – eu folosesc tavite din acelea din plastic in care sunt tinute ghivecele la florarii. Le procur gratis de la florarii sau de la Bricostore, ca ei oricum le arunca. Sunt foarte bune si se manevreaza usor, doar ca trebuie gaurite cu un cui incins in partea inferioara. Puteti folosi si tavite speciale pentru rasaduri, pahare din plastic, cutii etc, insa trebuie sa fie gaurite.

2. Pregatirea pamantului
– eu folosesc pamant din comert, special pentru rasaduri, pe care il amestec cu Bio-Humus – un substrat imbogatit cu ingrasamant Bio pe care il cumpar de la un magazin de tipul Fermierul si care costa 5 Lei punga. La 2 saci de 20 l de pamant am pus 1,5  punga de Bio-Humus. Amestecul il fac intr-o roaba, in curte. Pamantul folosit anul asta a fost marca Natura Agro, imbogatit deja cu gunoi de grajd, si a costat in jur de 15 Lei/sac. Se poate folosi si un amestec de pamant negru, gunoi de grajd si nisip.

3. Umplerea tavitelor/cutiutelor cu pamantul pregatit anterior – aceasta operatiune o fac tot in curte, ca sa nu murdaresc in casa.  Stratul de pamant va avea vreo 6-7 cm, si va trebui usor batatorit cu mana, ca sa nu ramana pufos si sa se deformeze atunci cand il ud. Apoi car toate tavitele in camera unde tin rasadurile. Aici pun la fereastra o masa din plastic si pe ea pun tavitele. Din pamantul folosit mai trebuie sa opriti putin intr-o galeata pentru a acoperi cu el semintele. Si acesta trebuie pastrat tot la caldura.

4. Prima udare  a pamantului – pamantul trebuie udat bine cu o zi inainte de a semana, ca sa adere bine semintele pe suprafata lui, iar germinarea sa inceapa cat mai curand. Eu folosesc apa de la robinet statuta minim 24 de ore. Ca sa nu imi curga apa prin casa, imbrac fiecare tavita cu saci de gunoi pe care ii prind cu scotch, insa puteti improviza si alte aranjamente. Ca sa udati mai usor, puteti folosi o sticla din plastic cu capacul gaurit cu un ac incins.
Tavitele astfel pregatite trebuie sa stea o zi in casa, pentru a se incalzi pamantul.

Semanarea propriu-zisa
Pentru aceasta operatiune va sfatuiesc sa pregatiti niste etichete, un marker, un betisor ascutit – de tipul betelor de frigaruie cu care sa imprastiati pe suprafata pamantului eventualele seminte care ar cadea din mana prea apropiate.
Semintele eu nu le pregatesc in nici un fel, doar le pun in pamant. Am auzit ca unii le tin in apa calda, ceaiuri sau alte tincturi, apoi le baga in congelator, si din nou in apa etc – multe procedee complicate carora nu le vad rostul.
Deci – Semintele se aranjeaza pe toata suprafata pamantului cam ca in fotografiile mele. Daca aveti cutii de dimensiuni mari, puteti sa le aranjati si in randuri drepte.
Important! Aveti mare grija sa notati pe cutii cu marker-ul sau sa etichetati fiecare cutie cu tipul de seminte folosit, ca sa nu le incurcati mai tarziu. Notati si data, daca semanati in mai multe serii.
Dupa aceea, semintele se acopera cu un strat de cativa mm de pamant, care se batatoreste usor cu palma.
Se uda (tot cu apa statuta) si… GATA!
Tavite cu pamant pregatite cu o zi inainte si tinute la calduraSemintele aranjate pe pamant si etichetateInainte de a le acoperi cu un strat subtire de pamantRasaduri de rosii dupa cateva zile

Recipientele astfel pregatite se tin la caldura si lumina. Daca afara este mohorat, puteti sa lasati cateva ore/zi lumina aprinsa. Eu incalzesc electric camera unde tin rasadurile doar cateva ore dimineata si cateva seara, cand le las si lumina aprinsa.
In cateva zile, ar trebui sa rasara primele plantute – rosiile in aprox 5-6 zile, ardeii in 7 – 10 zile, vinetele 10 – 13 zile, in functie si de soi.

Rasaduri de rosii la 5-6 zileRasaduri de 10 zileRasaduri de 12-14 zileLa 18-20 de zile le-au crescut si primele frunze adevarate, crestate pe margineRasaduri de rosii de 25-28 zile, inainte de a fi repicateRosii repicate in pahare de plastic

Se uda apoi o data la cateva zile, dupa ce pamantul se usuca. Nu udati prea des si prea mult, ca altfel planta va dezvolta boli si va creste subtire si fara putere. O data/zi, intoarceti tavitele dupa lumina – veti vedea ca plantele se vor apleca spre fereastra, iar noi trebuie sa avem grija sa nu creasca strambe. Camera se aeriseste in fiecare zi 15-20 minute, avand grija la inceput ca rasadurile tinere sa nu stea in curent. Cu timpul, timpul de aerisire se poate mari.
Dupa ce li se dezvolta bine al doilea rand de frunze, rasadurile pot fi repicate.
Despre evolutia lor, v-am aratat in poze, dar o sa va si spun in alta postare.
Daca aveti intrebari, va rog sa le puneti mai jos si in masura in care voi sti sa va raspund, o sa o fac in cel mai scurt timp.
S-ar putea sa gasiti interesante si celelalte articole ale mele scrise mai demult despre rasaduri: Cand punem rasadurile ,  Ne pregatim pentru rasaduri ; Pregatirea tavitelor pentru rasad ; Au rasarit ; Rasaduri de doua saptamani ; Repicarea rasadurilor ; Rasaduri repicate de 2 saptamani 

Alte Articole

43 Comentarii

  1. O lectie foarte importanta pentru incepatori in ale gradinaritului si care au nevoie pas cu pas de aceste informatii pretioase.Ai punctat foarte bine etapele,asa ca le va fi de mare ajutor celor care isi doresc sa isi faca primele lor rasaduri.
    Ce nu am vazut la tine insa,este ingenizarea pamantului,indiferent ca este cumparat din comert sau este compostul nostru vegetal ,pamantul trebuie oparit inainte pentru dezinfectarea si distrugerea microbilor.A doua zi cand facem semanarea ,pulverizez semintele cu ceai de musetel,apoi acopor semintele cu un strat usor de tuba,si iar pulverizez cu decoct de coada calului,ceai de musetel,apa de cenusa,amestecate in parti egale,apoi nu mai ud deloc pana la rasarirea plantelor.De fapt este impropriu sa zic ca ud,nu ud deloc plantele mai ales rosiile aproape o luna de zile de la semanare,doar pulverizez la 3-4 zile in functie de cat de repede se usuca pamantul,cu solutii naturale atat plantele cat si pamantul.
    Ma uit la plantutele tale si le vad pe ale mele de anul trecut mari frumoase si inghesuite,si ma gandesc la cat de benefic le este lor asa.Si spun asta pentru ca am constatat din experientele mele ca daca iti doresti legume extra timpurii pentru camp,este bine sa dai startul de la inceputul lunii Februarie,de fapt luna Februarie este acum cea mai buna pentru rasaduri,dar,pentru ca exista si acest dar,trebuie semenate in rasadnita mult mai des, asa ca la tine, pentru ca luminiozitatea este foarte scazuta si oricata lumina artificiala le oferim ele tot tind sa se alungeasca.Ei,dar acest lucru nu ai sa vezi sa se intample la rasadurile care sunt mai multe,ele fiind mai inghesuite cresc putin mai greoi,nu se alungesc ca cele crescute individual si au tulpinile mult mai groase si porii mult mai dezvoltati.La rasadurile prea dese trebuie insa sa avem grija doar sa le udam cu solutii naturale pentru prevenirea caderii rasadului ,sa le udam doar prin aspersie si sa le repicam la rosii la primul sau la al doilea rand adevarat de frunze,si la ardei si vinete la primele 4 frunze adevarate,nu spun ca nu este bine si la primul rand de frunze dar,daca procedam asa o sa avem rasaduri mult mai viguroase,pentru ca ele fiind puse mai dese este si normal sa aiba si o radacina mai putin dezvoltata,si atunci le lasam putin mai mult in rasadnita pentru a nu suferi foarte mult la procedura de repicare.
    Si asi mai avea ceva de adugat pentru cei care dau startul de la inceputul lunii Martie nu puneti rasaduri prea dese pentru ca nu este recomandat,deorece luna Martie este foarte luminoasa si nu mai aveti probleme cu alungirea plantelor,este indicat chiar sa puneti in recipiente individuale fara sa mai repicati deloc,acest lucru favorizeaza la fel un rasad mai timpuriu,o crestere mai accelerata iar diferenta dintre rasadul pus la inceput de Feburuarie si cel pus la inceputul lunii Martie este doar de 2 saptamani in ceea ce priveste coacerea legumelor in spatiul deschis.
    Sper ca nu te-au suparat aceste completarii dar,zic eu ca fiecare avem ce invata uni de la alti si este bine ca ne impartasim cele mai bune experiente si ne unim fortele pentru a ne usura munca,dar si pentru a avea rasaduri mari si sanatoase si care sa ne bucure la final gusturile si simturile.
    Spor la semanat!

    • Andreea
      andreea

      Buna, Maria! Ma bucur ca ai avut rabdarea sa citesti totul si apoi sa faci un comentariu atat de detaliat. Sunt sigura ca cititorii nostri vor aprecia sfaturile tale, cu atat mai mult cu cat tu ai o gradina frumoasa si faci asta de mult timp.
      Am si spus ca sunt multe persoane care procedeaza altfel, practic cred ca fiecare dintre noi are o metoda care a avut rezultate bune si nu o schimba pana cand nu observa ca ceva este in neregula. E adevarat, eu nu dezinfectez pamantul si nici semintele. Pur si simplu nu ii vad rostul, si pana acum nimeni nu mi-a explicat cu argumente de ce e mai bine asa si nu altfel?
      Nici cu apa statuta nu le stropesc decat pana la repicare, pe urma cu apa direct de la robinet. Ma gandesc ca daca le creez conditii cat mai apropiate de cele de afara, unde vor ajunge pana la urma, vor fi mai rezistente.
      Te salut si iti doresc sa ai o primavara senina!

      • Da,asa este ai mare dreptate in ceea ce spui,fiecare are metodele lui,si este cu atat mai bine cand sunt tot mai multi cei care evidentiaza doar rezultatele lor foarte bune.Pentru ca de ce sa nu recunoastem,toti experimentam mereu,si poate ca nu de fiecare data ne reuseste,eu sincer mereu schimb cate ceva,poate ca nu la insamantare ca asta este stricta pentru mine,dar la ingrijirea rasadurilor mereu mai adug ceva nou,o practica noua, un nou cocteil si le urmaresc cum se comporta.
        In ce ce priveste igenizarea din punctul meu de vedere este foarte importanta,in cele mai multe cazuri caderea de exemplu a plantutelor este legata de acest aspect,plus ca pamantul in sine indiferent ca este turba cumparata sau facuta de noi aduc cu sine diversi microbi si daunatori,dezifectarea este mai ales necesara la semintele care provin din gospodaria proprie.Spun asta pentru ca noi le tratam natural,semintele netratate chimic dezvolta boli mult mai usor,iar rasadul este cel mai afectat.Stiu ca este bine sa acomodezi treptat rasadurile,si sa le oferi un climat natural, dar,parerea mea este ca este mai bine sa eviti decat sa combati.
        Eu si gropitele cand transplatez rasadul in gradina le oparesc,nu numai ca imi tin o perioada coropisnitele la distanta,dar distrug si microbi care cauzeaza aparitia bolilor din cauza pamantului.In general aparitia bolilor la plante provine de la pamant,si mai putin de la ploile acide sau daunatori.
        Stiu ca nu te-am convins,acum nu vorbesc doar din experientele de-o viata ale vecinilor mei,vorbesc din propria experienta si argumentez inca o data,igenizarea rasadnitelor,pamantului ,si recipientelor este foarte importanta pentru un rasad viguros si sanatos.
        O seara minunata iti doresc!

  2. Astea-s cele de anul trecut, nu ? O padure de rasaduri :) Tare frumusele sunt !

    • Andreea
      andreea

      Mi-ar placea mie sa fie de anul asta, dar nu. Deocamdata sunt micute si firave. Ardeii nici nu au rasarit toti, si au trecut 10 zile. O fi fost prea frig in camera sau ma grabesc eu prea tare?! Ai realizat ca saptamana asta va fi 1 martie? Eu mi-am dat seama de adevarul asta abia duminica, cand ma gandeam la programul saptamanii care avea sa inceapa a doua zi. 1 Martie!!!!

  3. Cred ca aveti o ditamai ferma la cantitatea de rasaduri din fotografie. Semintele obtinute din recolta proprie le tin la soare si cred ca este cea mai buna metoda de dezinfectie. Pamantul pentru rasaduri, chiar daca este din gradina mea -in acest an n-am reusit sa ajung sa-mi fac rasadurile la Valcea, nu-l dezinfectez, cel putin nu prin oparire sau alte procedee termice. Tratamentele cu ceai de coada calului si de urzica m-au ajutat sa n-am probleme. Putina cenusa pulverizata peste a alungat mucegaiul. O zi buna va doresc si o primavara plina de verdeata.

    • Andreea
      andreea

      Buna, Vasile si bine ai revenit! Te rog frumos, eu sunt Andreea, din gradina lui ardei, deci nu imi mai spune cu dumneavoastra. Altfel ma obligi si te voi numi Domnul Vasile :)
      Nu am ferma, este doar o prapadita de gradina de legume de cel mult 200 mp, insa pun mai multe rasaduri de frica sa nu se intample ceva cu ele si sa am de rezerva. E ceva cu capul. Insa anul trecut m-a ajutat surplusul – a fost o primavara foarte rece la noi, si apoi au venit temperaturi de 30 grade C si cu soare din ala arzator. Am intarziat cu scoaterea lor din cauza vremii, apoi cand le-am transvazat in gradina le-a lovit soarele si o parte dintre ele pur si simplu s-au prajit. In special ardeii. Daca nu as fi avut in plus cred ca s-ar fi intamplat o mare tragedie si ar fi fost o mare jale. Iti inchipui – ar fi trebuit sa cumpar din piata. Cred ca as fi murit de ciuda! Asa ca, mai bine mai multe decat prea putine. Anul asta voi culege si eu urzica pentru potiuni magice, pana acum nu am facut, insa toata lumea o foloseste si se pare cu rezultate bune. Tu faci ceai din ea sau o lasi la macerat? As prefera primul precedeu, deoarece am inteles ca al doilea e cam…mirositor. Daca mai treci pe aici si ai timp sa imi raspunzi…

      • Cand o folosesc la rasaduri fac ceai de urzica combinat cu ceai de coada calului si musetel. Cand o folosesc in gradina ca fungicid, insecticid sau fertilizator o pun la macerat. Este un miros newplacut dar consecintele sunt tare placute si te scapa de o sumedenie de probleme in special de cele fungice care-s destul de periculoase. O seara frumoasa.

      • Andreea
        andreea

        Multumesc frumos.

  4. Printat articolul, Maria are mare dreptate, eu am pus vinete la inceputul lui februarie in alveole cate doua seminte si am pus intr-un ghiveci mai multe seminte. cele din ghiveci se simt mult mai bine:)

    • Andreea
      andreea

      Si eu le pun inghesuite, se vede si in poze. Se mai strica dintre ele la repicare, dar nu e nimic, ca oricum sunt prea multe.

  5. Cu siguranta asa o sa procedez si eu anul viitor. La a doua serie de ardei-gogosar am pus semintele la gramada intr-o jardiniera. Au inceput sa rasara si sper sa se simta mult mai bine decat cele puse individual. Mi-e cam teama sa mai pun rosii. Dar poate incerc sambata.
    Sa ai rasaduri sanatoase, viguroase si o recolta pe masura!

    • Andreea
      andreea

      Dar ce ai patit cu rosiile? Poti sa mai incerci, ca mai este timp. Tocmai rosii, care sunt vedetele gradinii… Multumesc pentru urari, la fel si tie.

  6. Roxana

    Buna Andreea, cu bucurie te anunt ca o parte din rosioarele de la tine (cherry galbene si negrisoarele – multumeeesc) au inceput sa isi faca aparitia. Mai sunt seminte de rasarit, dar destul de multe au inceput sa apara.Le-am semanat vinerea trecuta si incepand de marti au inceput sa apara una cate una. Rosioarele le-am plantat in pastile de turba (le cumparasem de o luna si ceva si am zis sa le testez, dar parca nu am fost incantata de varianta asta). Anul viitor, renunt la pastile. Inca un sfat pe care l-am urmat (tot de la tine aflat) a fost cel cu tavitele de la Brico. Am cerut cateva tavite si in ele voi planta alte seminte de legume. Inca ceva legat de rosioare…am plantat in pastilutele de turba cate 2 seminte, si da, era mai bine daca le puneam cum ai facut tu, ceva mai dese. Ei, anul asta testam,nu? Pastilele de turba le-am pus intr-o minisera si azi cand am vazut ca au rasarit deja unele rasaduri si tind sa se alungeasca, am dat capacul la o parte pentru cateva ore. Nu o sa le mai ud cateva zile bune, si am lasat la soare zona fara rasaduri si mai la umbra pe cele care rasarisera deja.In camera unde le tin e destul de cald, asa ca ce zici? Sa las minisera fara capac? Mult succes cu rasadurile! Cu drag, Roxana.

    • Andreea
      andreea

      Buna, Roxana, ma bucur ca treburile cu rasadurile merg bine. Cred ca esti foarte incantata. Ai procedat foarte bine, insa pune la geam rasadurile deja rasarite, cele care nu au rasarit au nevoie doar de caldura, nu si de lumina. Poti sa dai capacul jos, oricum in camera nu trebuie sa fie sufocant de cald. Iar acum, dupa ce au rasarit, sa ai grija sa intorci zilnic rasadurile, ca sa creasca cat mai drepte. Eventual, daca nu au suficienta lumina naturala, poti seara sa le lasi si un bec aprins 2-3 ore. Nu iti face griji, noi toti am gresit la inceput, ba mai gresim destul si acum. Un martie plin de soare si veselie iti doresc!

      • Roxana

        Da, Andreea, sunt foarte incantata. Imi place sa ma duc sa ma uit la ele de cateva ori pe zi.
        1. Legat de rosioare. Situatia sta in felul urmator: unele seminte au germinat deja, altele inca nu – nu e problema asta, urmeaza si celelalte cat de curand; doar ca toate sunt in aceeasi rasadnita (minisera de care iti spuneam). De aceea spuneam ca le-am lasat mai in umbra pe cele rasarite deja, si in soare (ca sa se incalzeasca pamantul) pe cele ce nu germinasera inca. As fi vrut sa aiba timp sa le ajunga pe cele iesite deja. Acum sunt in camera in jur de 20 de grade. Deci, daca unele sunt rasarite si unele nu, le mai pun capacul? Oricum, capacul nu se inchide etans…intra aer in mai multe locuri.
        2. Am pus si seminte de ardei si gogosari – tot intr-o minisera. Tot cu capac. Stiu ca ardeii germineaza mai greut. Aici am pus pamant, nu pastile. Las capacul daca in camera sunt 20 grade?
        Sper ca nu te-am obosit cu atatea intrebari.Cu drag, Roxana.

      • Andreea
        andreea

        Stai linistita, Roxana! Poti sa imi pui cate intrebari simti tu nevoia, o sa iti raspund in masura in care stiu. Ma simt raspunzatoare pentru rasadurile tale si am si eu emotii. La rosii cred ca poti sa dai capacul la o parte, daca au rasarit. Din cauza umezelii ar putea dezvolta boli. Ardeii pana rasar poti sa ii tii in continuare acoperiti. Sa stii ca acum doar imi dau cu parerea, ca nu am folosit niciodata o astfel de minisera. Sa ai grija sa nu uzi prea mult, poti folosi un pulverizator reciclat de la o solutie de geamuri. Astfel apa va cadea ca o ploaie pe plante si in cantitate mica. Te salut si un 1 Martie plin de martisoare!

      • Roxana

        Buna Andreea, revin cu noutati. Pana la urma s-a dovedit ca a fost bine si cu pastilele de turba, pentru ca punand soiuri diferite in aceeasi minisera, unele au iesit mai devreme, altele un pic mai tarziu si am putut muta pastiluta de turba care avea rasaduri rasarite, lasand in minisera pastilutele de turba la care nu germinasera inca semintele. Am vazut rasadurile tale – frumoasele lu’ mama – o sa revin pe site sa citesc si comentariile. O seara frumoasa.

      • Andreea
        andreea

        Cred ca le tratezi ca pe niste copii. Si eu sunt la fel, an de an. Plina de emotii si griji. Noroc cu Ionut, care ma mai linisteste. Ma bucur sa aud vesti bune despre rasadurile tale. Ma foarte bucur! O saptamana plina de zambet iti doresc.

  7. Articolul este binevenit si pentru cei care au mai pus rasaduri si au o oarecare experienta. Sunt unele aspecte pe care eu le-am ignorat. Aici am gasit detalii ce-mi vor fi de folos.
    Felicitari pentru articol (eu l-am luat ca referinta)!

  8. Foarte faină postarea. Mulțumesc. Și o primăvară minunată vă doresc, 1 martie cu bucurie. :)

    • Andreea
      andreea

      Multumesc pentru compliment si pentru urare. Se pare ca si vremea tine cu noi astazi, iar maine mi-am propus sa sarbatoresc in gradina, cu mainile in pamant. :)

  9. cristina

    Buna eu azi am repicat vinetele ca anul trecut am repicat la inceput de aprilie si au fost foarte mic i.am vrut sa te intreb da dupa repicare ardeii(cam in 20martie) ar putea sta intro camera care nu are mai mult de 10grade .multumesc

    • Andreea
      andreea

      Daca deja ai repicat vinetele, inseamna ca le-ai si semanat devreme. Ale mele abia au rasarit. Dupa 20 martie s-ar putea sa fie mai cald in camera de care spui, oricum, nu o sa fie nici o problema, atata vreme cat au lumina. O vreme dupa repicare stagneaza in dezvoltarea frunzelor, pentru ca mai intai radacinile se vor ramifica in tot pamantul disponibil, si abia dupa aceea incep din nou si frunzele sa creasca. Mult succes cu rasadurile in continuare!

  10. Spun unii ca rasadurile cresc in special noaptea. Dar lipsa de lumina le face sa creasca fragile, subtiri si lungi. Pentru a avea rasaduri bune, adica mai scurte si groase, trebuie incetinita cresterea nocturna. Asta se poate face daca noaptea se asigura o temperatura de 16-19°C care nu favorizeaza dezvoltarea rasadurilor, iar ziua o temperatura de 23-24°C care le stimuleaza cresterea.

    • Andreea
      andreea

      Si eu noaptea le opresc caldura, dar pentru ca incalzesc camera aia electric si mi-e teama sa o las pornita. In legatura cu crescutul noaptea, nu stiu ce sa iti spun, nu am observat sa se intample ceva notabil. In plus, fiind plante verzi, le trebuie obligatoriu lumina pentru fotosinteza.

  11. Pentru ca o planta sa creasca trebuie indeplinite niste conditii favorabile de caldura, umiditate si lumina. Daca noaptea au caldura si umiditate ele cresc firave pentru ca, in absenta luminii, nu se produce fotozinteza. Ca sa nu creasca noaptea trebuie jonglate celelalte doua elemente caldura si umiditatea. Cel mai usor este sa se coboare temperatura. Nu pot jura ca este adevarat, asa am citit si eu.

    • Andreea
      andreea

      Asa o fi.

      • anastasia291@yahoo.com

        buna,am si eu o intrebare,pun pt prima data si eu rasaduri ,care este compozitia pamantului ?vreau sa le pun pe balcon dar noaptea sunt 5 grade ,nu este prea rece ?

      • Andreea
        andreea

        Macar cat germineaza si pana rasar ar trebui sa le asiguri o temperatura un pic mai mare. Poti sa le tii in casa cateva zile, ar trebui sa germineze in 6-7 zile. Apoi, le poti tine si pe balcon, doar ca vor creste un pic mai greu. Avantajul e ca vor fi mai rezistente, crescute asa, la rece. Pamantul eu il cumpar din comert, se gaseste peste tot pamant special pentru rasaduri. Anul asta l-am amestecat cu putin Biohumus, cum am explicat si in articol – la 2 saci de 20 l de pamant am pus o punga si jumatate de biohumus. Dar nu este obligatoriu, poti folosi pamant de rasaduri fara alte adaosuri. Acum doi ani in loc de Biohumus am amestecat in pamant si o galeata de gunoi de grajd, insa era un gunoi uscat bine, daca e mai proaspat, pe langa faptul ca miroase, degaja multa caldura si poate sa arda tulpinile rasadurilor. Daca te mai pot ajuta cu ceva, te astept. Succes cu rasadurile!

  12. anastasia291@yahoo.com

    multumesc pt sfaturi ,am pus deja in jur de 600 paharele,rosii,ardei vinete,varza,telina,capia,gogosari si cateva paharele de capsuni ,nu mai stiu ce fel de seminte se mai pun la vremea asta ,am pus pamant cumparat dar am facut si niste amestec de mranita cu pamant de telina si nisip ,le+am plantat pe data de 8 martie,mranita am luato de la tara veche de 3 ani uscata ,am tratato termic prin ardere .acum astept cu nerabdare sa vad primele semne ,,viata,,

    • Andreea
      andreea

      Cu mare placere, Anastasia. Ai pus ceva rasaduri, nu te-ai incurcat. Si apoi, ai sarbatorit 8 martie atat de frumos. :) Foarte bine daca ai facut amestec de pamant propriu, cel din comert este foarte scump, mai ales daca ai de pus mai multe rasaduri. Ar trebui sa dea semne de viata de acum, in special rosiile.
      Poti sa pui si rasaduri de gulii, busuioc sau cimbru tot in perioada asta. Si eu tot cam astea am semanat, mai putin telina. Restul, direct in gradina. Sa iti creasca mari si frumoase si sa te rasplateasca cu recolte bogate. O saptamana frumoasa iti doresc!

  13. anastasia291@yahoo.com

    Multumesc!Abia astept sa-mi incolteasca,am pus cate o samanta in fiecare paharel.Eu sunt din suceava ,aici la noi in nord vremea nu prea tine cu mine ,e frigut si momentan le tin in camera ,cu timpul o sa le scot pe balcon unde o sa aiba mult soare .Saptamana asta sigur o sa ma bucur de aparitia plantutelor.Ma bucur mult de sfaturile tale si inca odata iti multumesc !

    • Andreea
      andreea

      Si eu le tin tot in camera, ba le mai dau si drumul la caldura in fiecare zi. Este inca frig, nici gand sa le scot pe balcon. Cel mult le deschid geamul. Eu am repicat o parte dintre ele in weekend, o sa scriu azi sau maine despre asta, insa probabil ca tu nu le vei mai repica, daca le-ai semanat in paharute individuale. Nu am facut niciodata asa, sunt curioasa cum iti vor creste. Poate schimb si eu metoda, ca pare mai simplu. Daca ai timp, sa ma tii la curent. Te salut!

  14. anastasia291@yahoo.com

    Buna,sunt foarte bucuroasa pentru ca azi 13 martie mi-au iesit primele plantute si anume varza.Chiar daca am pus semintele mai tarziu adica pe 8 si 9 martie vin din urma incet si sigur .Deja rasadul de varza l-am mutat pe balcon cu toate ca sunt cam 8 grade .Stiu ca rasadul de varza este mai rezistent ,tu ce zicin ? am facut bine scotindu-le la temperatura asta ? Varza si telina trebuie rapicata?am pus in paharele cate 2 sau 3 seminte.restul semintelor le-am pus cate una in paharel .Abia astept ca maine sau poimaine trebuie sa-mi iese si rosiile.Sunt foarte incantata de primele seminte incoltite.O sa te tin la curent cu toate REALIZARILE mele in legumicultura.Te salut!

    • Andreea
      andreea

      Buna, Anastasia! Imi cer scuze pentru ca iti raspund atat de tarziu, insa pana azi am fost plecata intr-o vacanta. Probabil intrebarile tale nu mai sunt de actualitate, insa totusi iti raspund – Rasadul de varza este mai rezistent, asa ca o sa fie bine si pe balcon. Banuiesc ca e inchis, totusi, ca dupa cum vezi, intre timp a venit iarna. :) Si varza si telina trebuie repicate, daca sunt mai multe in pahar. Daca insa le-ai semanat direct separat, nu trebuie. Daca este telina pentru frunze, poti sa o semeni si direct in gradina, eu asa procedez cu ea. Ma bucur pentru bucuria ta de a urmari si a realiza atat de multe dintr-o simpla samanta. Este minunat, nu? Astept vesti de la tine. Te salut!

  15. aura

    buna ziua pot pune rasadurile direct cu cate o samanta pt a nu mai repica mai tarziu multumesc

    • Andreea
      Andreea

      Sigur, poti proceda asa, insa repicarea are mai multe avantaje, nu este doar o bataie de cap inutila. Practic prin acest procedeu iei o plantuta cu radacini mici, crescuta intr-un spatiu limitat, si o replantezi, acoperind-o cu pamant si in partea tulpinii, intr-un spatiu mare, unde sa isi poata dezvolta radacinile, poate cele mai importante pentru dezvoltarea ei ulterioara. Pe tulpina ingropata vor creste noi radacini. Daca gasesti o metoda prin care sa adaugi apoi pamant in pahar/recipient, astfel incat sa ingropi plantuta aproape pana la frunze, poti sari peste repicat. Sa ai in vedere ca planta va creste apoi in inaltime, poate se face si de 30 de cm, daca e vorba de rosii.

      • aura

        multumesc cred ca totusi le voi repica am cumparat pamant special pt rasaduri daca pun in el coji de oua ,coji banane,pliculete ceai este bine? multumesc si o zi buna sa aveti

      • Andreea
        Andreea

        Pamantul special pentru rasaduri este deja cu ingrasamant, nu cred ca e necesar sa mai pui. Cred ca scrie si pe sac. Poti pastra cojile de oua – care trebuie pisate cu un mixer pana devin ca o faina (procedeu f enervant pentru mine) si sa pui cate o lingura in gradina, in groapa facuta pentru fiecare cuib de rosii sau ardei. Cojile de banana cred ca trebuie mai intai uscate – probabil e mai dificil cu ele – nu stiu, nu am folosit. Nici pliculete de ceai. Daca ai de unde sa faci rost de gunoi de grajd uscat (de cal, vaca sau oi), este cel mai bun. Este acel ingrasamant folosit din cele mai vechi timpuri si cu rezultate demonstrate. Eu asa imi pregatesc gradina in fiecare an. Am vazut ca au aparut si in comert niste ingrasaminte bio sub forma de bobite, facute din gainat de pasare si alte adaosuri naturale. Spor la treaba!

  16. aura

    buna seara de unde pot cumpara folie mulcire ieftina am o gradina de 250m2 cata folie trebui sa iau,kg,si de unde.peste tot gasesc role mari ,de fapt cam ce inseamna 1kg folie cati m2 acoperi [[as pune fasii de 40cm] pot cumpara din piata orice folie neagra s au asta e tratata special daca nu, pot cumpara paie si sa le pun pe pamant cand pun rasadurile in gradina ,zile bune la toata lumea

    • Andreea
      Andreea

      Eu am cumparat doar folie speciala pentru capsuni, banuiesc ca este diferita de ce cauti tu. Altceva nu am folosit, deci personal nu te pot ajuta. Insa daca o gasesti la kg, poti sa o masori, sa vezi cata intra la un kg. Sau poate citeste vreun prieten comentariul tau si iti raspunde.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *