Cum se ingrijesc trandafirii
Trandafirii pentru o gradina de flori sunt ca tomatele pentru o gradina de legume – vedetele gradinii - fara ei nu se poate. Si bineinteles, nu lipsesc nici din gradina mea. Si promit, numarul lor va creste de la an la an, pentru ca imi plac atat de mult! Pana sa ma mut la curte, nu stiam mare lucru despre ingrijirea trandafirilor, insa acum pot sa dau cateva sfaturi.
In primul rand, pot sa va spun despre plantarea lor. Eu am plantat trandafiri din aceia vanduti in punga cu rumegus, dar si din cei vanduti in ghivece. Cei din urma sunt de calitate mai buna, dar sunt mai scumpi. Totusi, daca ar fi sa fac un calcul, probabil costul lor este aproape egal – si sa va spun de ce – toamna trecuta am plantat 10 trandafiri in punga si s-au prins doar 3, iar primavara am plantat 6 trandafiri la ghiveci si s-au prins toti – cei la punga costa cam 10 lei/bucata, iar pe cei in ghiveci am dat in jur de 38 lei. In plus, cei din urma erau plini de boboci cand i-am cumparat si au inflorit imediat, pe cand ceilalti au crescut si facut flori mult mai tarziu.
Oricum, orice tip de trandafir cumparati din comert, trebuie plantat conform instructiunilor de pe ambalaj. Trandafirii iubesc soarele, deci trebuie ales locul si in functie de asta. Apoi, in timpul verii, ei trebuie sapati la radacina din cand in cand, asa ca asigurati-va ca aveti spatiul necesar acestei operatiuni. Sunt niste plante robuste, rezistente la frig si daunatori.
Daca ii plantati toamna si sunt plante de marime mica, trebuie sa ii protejati de inghet pe timpul iernii – in acest sens, atunci cand ii plantati, acoperiti-i cu un bidon de plastic de 5 l cu baza taiata. Capacul trebuie sa fie strans, iar baza bidonului se acopera cu pamant batatorit, pentru ca aerul rece sa nu patrunda inauntru si bidonul sa nu fie luat de vant. Pana cand se raceste afara, udati periodic pamantul din jurul bidonului – in aceste fel ajutati la formarea de radacini. In timpul iernii, verificati bidoanele si mai completati cu pamant pe margine, daca este nevoie. Insa capacul nu trebuie deschis! Bidonul se da jos abia la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lui mai, atunci cand stiti sigur ca vremea rece nu revine. Primavara, cand este soare, puteti deschide dopurile pentru a aerisi si uda putin trandafirii. Chiar daca infrunzesc sau fac boboci, nu indepartati bidoanele mai devreme. Plantele stau sub ele ca intr-o sera, iar aclimatizarea trebuie facuta pas cu pas – mai intai deschideti dopurile pe timpul zilei, apoi le lasati deschise si noaptea si abia dupa aceea dati bidonul la o parte.
Daca doriti sa inmultiti singuri trandafirii, puteti taia butasi semilemnosi la sfarsitul verii (sfarsitul lui august – inceputul lui septembrie) din plantele deja mature, si sa ii plantati direct in gradina. Butasul ales trebuie sa aiba 20-25 cm lungime, sa fie drept si destul de viguros, sa aiba pe el cateva frunze (5-6), iar la baza lor trebuie sa se observe un muguras – din acesta vor creste urmatoarele frunze. Atunci cand il taiati trebuie sa folositi un foarfece special si sa faceti o taietura oblica sub ultima frunza cu muguras. Aceasta frunza si cele de la baza butasului, acolo unde se va ingropa in pamant, trebuie inlaturate. Se lasa doar 2-3 frunze in varf.
Astfel pregatiti, butasii se planteaza in pamant – se face o groapa adancuta, se afana bine pamantul, se toarna apa si se lasa sa se absoarba, dupa care se introduce butasul, lasand cele cateva frunze afara, se adauga pamant si se strange bine in jurul tulpinii. Se uda bine, apoi se pune bidon de plastic, asa cum am explicat mai sus.
Oricum ati proceda, primavara devreme si apoi la inceputul verii, daca doriti sa aveti niste trandafiri frumosi, trebuie sa le administrati un ingrasamant – se gaseste ingrasamant lichid special pentru trandafiri si nici nu este scump. Se administreaza obligatoriu diluat si pe pamant udat in prealabil. Daca aveti, puteti amesteca pamantul de la suprafata, prin sapare usoara, cu o mana de ingrasamant uscat de grajd. El isi va elibera nutrientii in timp, prin udare.
Tot primavara, inainte de inceperea vegetatiei, majoritatea trandafirilor trebuie tunsi. Este vorba despre cei care cresc in tufa – se taie din ei ramurile strambe sau batrane si se scurteaza planta cam 1/3 . Astfel trandafirii se vor ramifica, iar tufele vor creste din ce in ce mai frumoase. Trandafirii cataratori nu se tund, iar despre cei care cresc sub forma de copac nu am informatii – deocamdata nu am astfel de trandafiri, deoarece la noi este foarte frig iarna si am inteles ca ar trebui protejati si este mai complicat.
In timpul verii, florile ofilite trebuie indepartate imediat. In felul acesta, stimulezi infloririle repetate. La trandafirii cataratori sau la cei care infloresc doar o data/sezon, puteti lasa florile, pentru ca se vor transforma in fructe rosii sau portocalii foarte decorative.
In timpul vegetatiei, trandafirii trebuie udati macar o data/saptamana. Vara asta, pentru ca a fost foarte cald si seceta, i-am udat cam la 3 zile si au inflorit intruna.
Toamna tarziu, trandafirii cataratori trebuie ancorati bine de suport, pentru a nu fi rupti de vanturile puternice.
Tot atunci, eu musuroiesc trandafirii la baza tulpinii, pentru a-i proteja de ger. Folosesc pamant amestecat cu gunoi de grajd uscat si fac niste musuroaie inalte de circa 15-25 cm, in functie de marimea trandafirului. Acest pamant trebuie indepartat cu grija primavara.
Cam asta e! Eu recomand totusi, daca plantati trandafiri cumparati din comert, sa o faceti primavara-tarziu. Am incercat toate variantele, insa cei plantati in perioada asta s-au prins cel mai bine si au inflorit imediat. La cei pusi toamna am avut pierderi mari, dupa cum am spus si mai sus. Prin butasi am inmultit mai multi trandafiri si in special mini-roze. Sa va asteptati insa si la esecuri in cazul butasirii – puneti mai multi butasi ca sa fiti siguri ca se prind cativa. Dar nu va descurajati – efortul merita!
Despre bolile trandafirilor – cu alta ocazie.
PS Pe langa trandafiri, mie imi mai plac petuniile, daliile, florile de primavara, bujorii, gladiolele, dar si craitele, carciumaresele sau regina-noptii. Daca va plac si voua si vreti sa cititi si despre unele dintre ele, am scris aici:
Cum se ingrijesc muscatele ; Despre craite ; Cum se ingrijesc petuniile ; Florile de primavara .
Alte Articole
22 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks
- Craitele infloresc toata vara - [...] doresti informatii si despre alte plante care infloresc toata vara, citeste aici: Despre trandafiri, Despre Petunii, Despre [...]
- Petuniile infloresc toata vara - [...] Daca te intereseaza informatii si despre alte plante care infloresc toata vara, citeste aici: Despre Muscate ; Despre Craite …
O, daaaa, trandafiriilor e greu sa le rezisti
Apropo de plantare, eu ii prefer pe cei cu radacinile goale, dar eu plantez in noiembrie – decembrie, inainte de a da frigul si-apoi la mine aproape ca nu ingheata …
Pai vezi – la tine nu ingheata. Eu ziceam ca am ghinion cu trandafirii, ca prea mureau multi – dar am tras concluzia anul asta ca practic majoritatea erau din cei plantati toamna. Poate gresesc, dar asa s-a nimerit la mine. Oricum, pentru achizitiile obligatorii din primavara voi consulta pagina ta, ca am vazut acolo niste frumuseti…Si am mai pozat cativa cu tot cu denumire la Gradina Botanica din Roma. Pana acum am cumparat ce mi-a picat in mana, de multe ori am ales si in functie de pret – de acum incolo vreau sa cumpar cantitate mica, dar mai deosebiti. Asta-i planul!
Nu te grabi, citeste despre caracteristicile grupelor de trandafiri si vezi ce ar mege bine in zona ta.
Nu orice merge oriunde, eu cred, ca secretul unei gradini cu trandafiri splendizi e, sa plantezi trandafirul potrivit la locul potrivit. Conteaza enorm si de unde ii iei. Si uneori, daca ii pui initial in glastra, se acomodeaza mai usor si asa ii poti planta din toamna, stau un an in ghivece si apoi ii muti frumusel in gradina.
Nu cumva, sa le pui ingrasamint la plantare, nu-i nevoie in primul an, daca pamintul e de calitate.
Daca eu te pot ajuta cu vreun sfat …
Multumesc, Dani, deja m-ai ajutat. Ma voi documenta mai intai, ai dreptate.
Interesant articolul tau,trandafiri sunt pe primul loc in materie de flori,daca in acest in primavara am pus butasi cu radacini,incepand cu luna august am pus butasi direct sub sticla,pana acum 2 saptamani ereau foarte ok,sper sa fie la fel si acum.
Chiar daca nu se vor prinde o parte dintre ei, oricum merita efortul. Stiu persoane care cumpara trandafiri la fir de la florarie, exemplare mai deosebite si fac din ei butasi si ii planteaza. Cica o parte se si prind – eu nu am incercat cu florile din comert, dar sunt curioasa daca merge si metoda asta. La primavara, cand indepartezi bidoanele, sa nu te grabesti – sunt foarte sensibili la frig.
Ai scris ca un adevarat specialist in trandafiri (imi venea sa zic in trandafireală ).
Desi stiu ca se spune ca trandafirii e bine sa fie plantati toamna, si eu am observat ca din trandafirii plantati toamna , fata de cei plantati primavara, celor din urma le merge mult mai bine, pornesc mai bine in vegetatie, infloresc mai usor, fata de ceilalti carora le ingheata o parte din tulpini peste iarna si pana le cresc altele noi, raman in urma cu pornirea in vegetatie si cu tot.
Multumesc, Mihaela, pentru compliment. Deci, concluzia noastra – Trandafirii mai bine ii plantam primavara. Pana la urma, nu inteleg de ce m-am chinuit cu ei 2 ani, de spuneam in stanga si in dreapta ca am ghinion, ca la mine nu se prind trandafirii…etc. Dar asa auzisem ca e mai bine – toamna. Situatia s-a schimbat primavara trecuta cand, in disperare de cauza, dupa ce am dezgolit trandafirii si erau aproape toti morti, am cumparat inca o serie – Ultimii, i-am spus lui Ionut, si ma las! Si, sensibili la amenintarile mele, ultimele achizitii au fost mandria gradinii toata vara – maine voi posta si poze, sa ma laud si la voi. Sa vezi ce frumuseti! Ca la voi.
Eu am plantat anul trecut pe 5 decembrie niste trandafiri sositi din Olanda si s-au prins toti.Dar i-am musuroit pana nu s-au mai vazut lastarii, alternant straturi de pamant,mulci din buruieni uscate si gunoi de grajd, iar in primavara i-am descoperit treptat.
In 2011 am pus in pamant mai multi butasi de trandafiri de la florile din lumanarea de botez a zanei mele ,iar unul s-a prins.Imi este cel mai drag din toata gradina,desi am observat ca are o singura inflorire.
acum am inceput iar sa umplu gradina cu peturi cu lastari de trandafiri.la astea am cea mai mare rata de prindere pana acum.
Spor si tie la plantari, ca tot a sosit sezonul.
Pe 5 decembrie? Dar ai fost curajoasa! Poate trebuia sa procedez ca tine, adica sa ii musuroiesc bine si sa nu le pun bidoane. I-ai pus nume trandafirului atat de special pentru tine? Daca nu, sugerez: Trandafir Zana-Zanelor. Multumesc pentru urare, la fel si tie.
Buna Andreea,
Imi place foarte mult blogul tau. Inspirat scris si chiar instructiv. Am totusi un amendament la ceea ce ai scris mai sus: nu pune bidoane la trandafiri, ci musuroieste-i bine toamna si vei vedea ca trandafirii vor rezista. Bidonul creeaza un efect de sera care, la un moment dat, opareste trandafirii. Eu sunt din Suceava si mie mi-au rezistat foarte bine cu musuroi. Am constatat si eu ca, desi se recomanda plantarea de toamna, cei din primavara au o dezvoltare mai buna. de asemenea, ai grija la producator si la calitatea butasilor. Nu toti producatorii sunt seriosi. In zona ta cred ca ar merge si trandafirii englezesti foarte bine. Sunt foarte frumosi, parfumati si fac tufe mai frumoase decat teahibrizii. In rest mult spor la gradinarit si sa ne bucuri cat mai mult cu articolele tale!
Buna, Manuela. Imi multumesc pentru aprecieri si sfaturi. E adevarat ca eu nu am experienta prea mare cu trandafirii, deoarece gradina mea e una tanara, are 2 ani si ceva. Metoda cu bidoanele probabil este una invechita, insa asa m-au sfatuit si pe mine alte persoane. Le-am pus bidoane doar celor plantati toamna-tarziu. Dupa aceea, in urmatorul an, si eu i-am musuroit. Ai dreptate si cu producatorii, cei mai buni au fost cei cumparati in ghiveci, insa au fost mai scumpi. Acum, dupa ce am cumparat tot ce mi-a cazut in mana, vreau sa imi achizitionez cativa deosebiti, cum am vazut pe blogurilor altor prieteni-gradinari. Voi comanda de pe niste site-uri straine care livreaza si la noi, cativa dar valorosi. M-am imbolnavit cand am vizitat site-urile – toate culorile, batuti, clasici, mirositori, purtand nume celebre…Boala grea. Te salut si te mai astept!
Spunetimi va rog daca cunoastei si daca e posibil asa ceva,cum as putea ingriji un trandafir catarator in ghiveci???
Buna, Zina! Sigur ca se poate creste un trandafir catarator in ghiveci, atat vreme cat ghiveciul este destul de mare si destul de adanc. Trandafirii au radacini dezvoltate. Apoi, deoarece va creste intr-un spatiu limitat, trebuie sa ii administrezi destul de des, de primavara pana toamna, ingrasamant special. Daca trandafirul este lasat peste iarna afara, trebuie sa ii pui un suport sub ghiveci (sa nu tii ghiveciul direct pe pamant/ciment) ca sa nu inghete, si tot pentru asta, trebuie sa imbraci ghiveciul cu material special. Daca ai un ghiveci mai mare ca cel in care sta trandafirul, poti pune un ghiveci in celalalt, iar intre peretii lor, cetina de brad sau paie. Daca il lasi afara, iarna se uda rar, si doar in zilele cand nu este pericol de inghet. Neaparat, unui catarator ii trebuie si suport pe care sa se catere.
PRIMAVARA TRECUTA AM LUAT UN LASTAREL DINTR-UN TRANDAFIE URCATOR , BUCHETAR , SI L-AM PUS IN PAMINT.S-A PRINS LASTARELUL.A CRESCUT DESTUL DE MULT.IN ACESTA VARA AM ASTEPTAT SA INFLOREASCA.S-A INALTAT F MULT DAR FLORI NU A FACUT.ARE SI F MULTI LATARI TINERI .FLORI NU.CE CREZI CA SE INTIMPLA?
Va inflori anul viitor cu siguranta. Sa ii pui un ingrasamant special pentru roze incepand de primavara, dupa ce intra in vegetatie. Daca lastarii tineri pleaca direct din pamant, din radacina, trebuie rupti de jos, ei nu vor face flori. Uita-te la aspectul lor, in general sunt de culoare mai deschisa, fara tepi sau cu tepi foarte putini si moi. Toamna-tarziu, inainte sa dea inghetul, sa musuroiesti pamantul in jurul lui, iar daca ai niste gunoi de grajd uscat, amesteca putin cu pamantul musuroit. Aceasta operatiune trebuie facuta vreo doi ani la toti trandafirii tineri sau in zonele cu temperaturi foarte joase.
buna,Andreuca.sunt noua in ale gradinaritului si in primavara asta am tuns cam tarzior trandafirasii .nu m am indurat sa arunc tot ce crescuse frumos cu frunzulite si am pus in pamant cu nisip cativa,afara.am facut bine?te pup multumesc
Buna, Ramona! Ma bucur de cunostina si de vizita! In felul in care ai procedat tu poti inmultii trandafirii. Sa pastrezi locul umed. Oricum, rata de succes nu este atat de mare, asa ca daca ti se prind cativa, sa fii multumita. Succes cu gradina!
Salutare tuturor eu am plantat in 2012 un butas de trandafir urcator dar nu am stiut cand si cum sal tund,sal curat acum el a crescut enorm are 3m si…. dar infloreste din mai si pana la sfarsitul lui septembrie nu stiu ce soi este face flori roze si mari,nui parfumat dar patru luni e plin de flori as vrea sa-l inmultesc sa scot butasi dar mi-e frica sa nu tai de unde nu trebuie acum ma uit la el si inca e plin de flori si boboci.Stie cinva daca trebuie tuns?si la cati cm? Multumesc !
Buna, Violeta. In general trandafirii cataratori nu se taie drastic, insa se pot toaleta. Acum e tarziu, poti face asta primavara. Sa tai orice crenguta se usuca iarna si nu mai are viata in ea, apoi pe cele care au crescut direct de la baza plantei si sunt lastari falsi – nu fac flori, insa se hranesc din planta-mama, pe astia trebuie sa ii urmaresti si in timpul verii si sa ii tai – sunt deschisi la culoare, au mai putini spini si nu fac boboci, apoi poti taia orice ramura consideri tu ca este in plus, ca ii strica forma tufei… Daca gasesti o crenguta mai floxibila, o poti lasa pana la pamant si o poti ingropa apoi, astfel incat sa ii ramana varful afara. Nu o separi de planta-mama decat dupa ce face propriile radacini si incepe sa creasca. Sau il poti inmulti prin butasire. Stai linistita, chiar daca tai mai multe crengute, trandafirul nu va suferi prea tare, se va reface. Daca are deja 2 ani, este destul de rezistent. Acum, inainte de sosirea iernii, poti musuroi toti trandafirii cu pamant si eventual si putin gunoi de grajd.
eu am cumparat trandafiri din comert. Sunt cei ce vin cu radacina in rumegus, s-au prins toti, este o bucurie sa-i privesti. Am avut ceva probleme cu puricei si inegritul frunzelor dar s-a rezolvat, dupa o vizita la farmacie. acum singura problema este cum sa-i prind pe cei cataratori care au ajuns pe 2,5m si se pareca nu se opresc aici
Si mie imi plac toti trandafirii, si am ales sa ii plantez in gradina si din cauza ca sunt destul de nepretentiosi si nu necesita mare ingrijire. Am si eu trandafiri din astia cu rumegus si s-au prins si au crescut frumos. Si eu nu ma prea descurc cu legatul celor cataratori, mai am de invatat. In plus – inteapa atat de tare! Cateva zile dupa aia arat de parca m-am jucat cu o pisica salbatica. Imi cer scuze ca nu am raspuns pana acum – am fost intr-o perioada de vacante. Pe curand!