Cum se cultiva salata

20 Mar, 2012 by

Cum se cultiva salata

Salata este foarte usor de cultivat si trebuie sa fie nelipsita din orice gradina care se resprecta. Sunt foarte multe varietati de salata si sfatul meu este sa cumparati seminte de toate felurile pe care le gasiti. Atunci cand faceti o salata, este minunat sa le combinati atat ca gust cat si ca aspect.
Eu seman salata de primavara devreme (am samanat chiar week-end-ul trecut) si pana toamna prin octombrie-noiembrie, in mai multe transe. Primavara acopar locul unde o seman cu folie protectoare si o las acoperita pana cand rasare, iar toamna o seman intr-un mic solar circular si in felul asta am salata verde pana iarna tarziu. In legatura cu salata semanata toamna, vedeti ca sunt niste soiuri speciale rezistente la frig – cititi instructiunile pe plicurile cu seminte.
Sa va spun cum se procedeaza: se poate semana direct in gradina (sau in jardiniere, daca aveti gradina pe balcon) sau se pot face rasaduri – eu nu am facut niciodata rasaduri, ca nu am considerat ca are rost si cred ca e prea mare deranjul.
Cand semanam in gradina, putem alege un loc insorit sau semiumbros. Important este ca pamantul sa fie ingrasat in prealabil eventual cu gunoi de grajd uscat si sa fie sapat si apoi greblat foarte fin. Salata se poate semana in linie dreapta sau prin imprastiere de seminte pe o anumita portiune de gradina. Eu o seman pe rand, ca imi place sa fie mai ordonata.
Deci, dupa ce pregatim pamantul,  trasam cu ajutorul unei ate legate de doua lemne o linie dreapta si sub ea facem un sant putin adanc (1 – 1,5 cm), eventual cu un betisor. Apoi, daca pamantul este uscat, trebuie udat usor cu o stropitoare, astfel incat sa se umezeasca, iar semintele sa adere pe el. Semintele de salata sunt foarte fine si pot fi luate de vant sau deranjate atunci cand le acoperim cu pamant, de aceea se uda in prealabil, daca este nevoie.
In santul facut se presara semintele. Incercati sa le puneti la cativa cm una de alta, chiar daca acest lucru este dificil din cauza marimii lor. Eu seman pe acelasi rand (este lung de 4 m) 2 sau 3 feluri de salata si pun cate un semn cu un betisor acolo unde se termina un fel si incepe altul. Va sfatuiesc si pe voi sa faceti la fel pentru diversitate. Daca semanati mai multe randuri, lasati intre ele o distanta de 30-35 cm, pentru a le permite o crestere normala si a avea loc sa le sapati atunci cand se impune.
Apoi, semintele se acopera cu grija cu pamant, care se batatoreste usor cu palma. Se uda din abundenta cu stropitoarea cu rozeta sau cu furtunul, daca aveti pistol sub forma de dus. Apa trebuie sa cada usor pe pamant, ca o ploaie, pentru a nu se dezgoli semintele.
Daca aveti cu ce, acoperiti apoi cu o folie din plastic sau cu o folie textila speciala pamantul. Udati la doua zile, daca este nevoie, pana cand salata rasare. Apoi descoperiti-o si udati seara dupa ce soarele nu mai arde, la cateva zile sau zilnic, in functie de vreme.
Dupa ce rasare, salata trebuie obligatoriu rarita, mai ales daca este din cea cu capatana - trebuie lasate plantute la distanta de 10 – 15 cm una de alta.
Salata mea de sub micul solar, iarnaSalata pusa iarna in solarSalata in farfurie
Din acest moment, salata poate fi consumata oricand, chiar daca este mai mica (atunci e chiar mai buna). Sunt soiuri de salata care, atunci cand se consuma, se smulg din pamant, si sunt soiuri care se pot tunde cu foarfeca, iar din radacina ramasa in pamant vor creste alte frunze. Aceasta specificatie trebuie sa apara pe pliculetul cu seminte. Atunci cand adunati salata, faceti-o din loc in loc, nu la rand – in felul asta ea se mai rareste si lasa loc vecinei sa creasca in voie. Atentie insa, salata neconsumata la timp imbatraneste, frunzele devin mai tari si atoase, uneori se amaraste si isi pierde din calitati. De aceea, semanati cate putina salata de mai multe ori pe an. De exemplu, daca prima insamantare s-a facut la 15 martie, lasati 3 saptamani si mai puneti putina salata. Si tot asa, pana toamna – veti avea in gradina mereu salata tanara, frageda si dulce.
Incercati soiuri de salata mai deosebite – cea clasica, cu capatana care se gaseste peste tot, mie personal nu prea imi place, pentru ca imbatraneste repede, devine amara, iar frunzele, odata udate, se inmoaie imediat si salata din bol arata cam trista – mie imi plac salatele colorate (sunt unele visinii minunate), cu frunzele mai tari (preferata mea este Iceberg) sau cea creata care arata atat de bine.
Facuta simplu, cu lamaie, otet balsamic, o mana de ridichi, 2 fire de ceapa verde, 1 fir de usturoi si o mana de patrunjel…imbogateste atat din punct de vedere al gustului cat si olfactiv orice masa, oricat de comuna ar fi.

Alte Articole

23 Comentarii

  1. ciubotarualina28

    buna ma numesc alina din piatra neamt am o itrbare salata se poate rasadimultumesc

    • Andreea
      andreea

      Desigur, se poate face si rasad de salata sau se poate cumpara gata facut si doar il pui in gradina. De altfel, si pe plicurile cu seminte arata si aceasta metoda. Eu insa, din comoditate, o seman direct in gradina, in luna martie, apoi o raresc prin smulgere si creste foarte bine. Pun salata de 4-5 ori/an, ultima o seman toamna si o tin sub un mic solar (apare intr-un articol al meu mai vechi) si rezista toata iarna. Chiar daca ai facut rasad, incearca si cealalta metoda – semanatul direct in gradina – peste o saptamana-doua de cand scoti rasadul in gradina si astfel vei avea o noua recolta de salata verde, un pic mai tarziu. Si cand aceasta este mare, mai pune putina si tot asa, pana toamna. Mai astept intrebari, daca mai ai.

      • Alexandra

        Buna ziua.

        Am citit in reply ca ultima oara semanati salata toamna. Imi puteti spune, va rog, la ce data? O tineti sub un mic solar pe toata durata iernii?

        Multumesc!

      • Andreea
        andreea

        Acum, cat mai repede. Eu am niste seminte de salata care este mai rezistenta la frig, insa poti semana si Iceberg sau creata rosie. Trebuie udate zilnic sau de 2 ori pe zi, daca este cald, pana cand rasar plantutele din pamant, apoi mai rar. Cand da bruma, acopera salata cu un celofan si se va mentine verde cel putin pana in decembrie.

  2. Issos

    Buna, sunt din Galati si am si eu o mare necunoscuta nu stiu cum sa cultiv salata iceberg, am cumparat un plic si nu stiu cum sa procedez.

    • Andreea
      andreea

      Salata se seamana in linie dreapta. Procedezi asa cum am scris si in articol – sapi si greblezi bine pamantul, faci un santulet micut (2-3 cm adancime) si in el presari semintele de salata. Le acoperi cu pamant, il batatoresti putin cu palma, apoi uzi bine cu o stropitoare sau un furtun cu dus la capat – apa trebuie sa cada finut pe pamant, ca sa nu se dezgroape salata. Apoi uzi de doua ori/zi, pana cand rasare. Atunci cand creste de cativa cm, trebuie rarita prin smulgere – fara mila, ca sa se poata dezvolta frumos – poti sa o folosesti la o salatica. Se lasa un fir de salata la 3-4 cm, apoi cand mai creste si incepi sa o consumi, sa o smulgi din loc in loc – in felul asta o raresti inca o data – la maturitate, salata iceberg face o capatana destul de mare. Este foarte rezistenta la frig, iar cand da bruma poti sa o acoperi cu celofan. Daca iti mai pot fi de folos, te astept.

      • Filip

        Buna,
        Eu am alta problema. Stiu ca salata e iubitoare de racoare. Pe caldura si zi lunga se dezvolta pe verticala. Am semnat seminte May Queen intre 1-20 august si dintr-un plic nu mi-au iesit decat vreo 20 fire. Pe ea scrie ca se seamana si pt cultura de toamna. A fost udata, loc partial umbros… Ce tip de samanta se preteaza pt insamantare vara si recoltare toamna? Stiu ca semintele de salata clasica nu rasar pe caldura.

      • Andreea
        andreea

        Eu vara (insa pe la sfarsit) am mai semanat: Red Salad Bowl, Palace Obtention, Mesclun, Great Lakes, Blonde du Cazard. Au rasarit bine si am avut anul trecut salata verde din octombrie pana pe la sfarsitul lui decembrie. Vara, cand e cald, eu seman Iceberg – creste bine, dar udata de doua ori pe zi si la umbra vinetelor. Trebuie si sapata des, cu o grebluta din aia mica. Spor la granidarit si te mai astept.

  3. valentin

    daca plantez salata acum in octombrie in solar are timp sa se faca pana in decembrie cand vine inghetul?

    • Andreea
      andreea

      Da, are timp, mai ales daca este cald, doar sa o uzi bine pana rasare. Pune eventual o salata care nu face capatana, aceea creste mai greu.

  4. valentin

    daca da ce tipuri de salata recomandati?

  5. gherghescu gabriel

    pt iarna salata shagore

    • Andreea
      andreea

      Este salata clasica, cea care face capatana? Voi retine pentru la anu’, ca acum am impresia ca iarna va veni maine-poimaine, iar eu nu am sera.

  6. gherghescu gabriel

    o faci rasad apoi o raresti 30*30 si o sa se faca de aprox 400gr capatana dace e udata si rarita corespunzator se rareste cand are 5, 7 frunzulite

    • Andreea
      andreea

      Multumesc pentru sfaturile pertinente. Daca mai stii tipuri de salata care sa se cultiva pentru iarna, te rog – am vazut ca este o informatie cautata de foarte multi.

      • Nicoleta

        Buna ziua…de un an locuiesc in Germania intr-un sat si am si o gradina. Pentru iarna toata lumea de aici mi-a recomandat FELDSALAT…nu stiam traducerea in romana, dar am cautat pe internet si vad ca la noi se numeste: salata mielului. Gasiti informatii despre ea pe internet…dar nu stiu daca se si gasesc seminte in Romania. Aici e foarte apreciata si se gaseste in toate supermarketurile. Am si eu in gradina, creste cam greu, dar suporta frigul iernii. Nu seamana in adevaratul sens al cuvantului cu salata (capatana), e o planta mult mai mica si cu mai putine frunze. Semintele se seamana fie pe randuri, fie aruncate la intamplare pe pamantul proaspat pregatit, dar se acopera cu folie sau su plasa ( sa nu fie mancate de pasari)
        Cu soiul asta am o poza din gradina mea, daca vreti o sa v-o trimit.

      • Andreea
        andreea

        Buna, Nicoleta! Imi cer scuze ca am raspuns asa de tarziu, insa am fost cateva zile plecata de acasa – o mini-vacanta. Am cautat si eu Feldsalat pe net si seamana cu Valeriana, cred ca este acelasi lucru. Este adevarat ca se gaseste si la noi la supermarket si este foarte buna, insa nu am cultivat-o niciodata in gradina. Multumesc pentru informatie. Voi cauta seminte, pentru ca este o salata minunata. Deci, pentru cei care au mai intrebat despre speciile de salata de iarna – cautati Valeriana sau Feldsalad. Daca trimiti poza, o voi posta ca sa vada si altii. Multumesc frumos si te mai astept si cu alte informatii din gradina ta din Germania. O iarna linistita iti doresc!

  7. Nicoleta

    Din pacate nu am bifat casuta pentru new post si nu am vazut ca mi-ai raspuns. Scuze. Poze sigur ca trimit cu salata de iarna, numai ca nu gasesc nici o adresa de contact. Cum sa ti le trimit?

  8. Marian

    Dar se poate si cultiva in luna mai .?

    • Andreea
      Andreea

      Sigur. Salata se poate semana si in luna iunie. In plus, exista soiuri de toamna si iarna. Cel mai bine e sa citesti pe plicurile cu seminte, in mod sigur pe fiecare scrie perioada cand se cultiva.

  9. alexandru

    Cand se seamana salata samanta?

    • Andreea
      Andreea

      Oricand, de primavara-devreme pana prin iunie, apoi salata de toamna, incepand cu sfarsitul lui august. Oricum, sunt multe feluri de salata, asa ca trebuie sa citesti si pe plicul cu seminte.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Calendar 2012 – Luna Martie - [...] acoperit partial cu folie textila si celofan. Daca nu stii cum, citeste articolele mele anterioare: Cum se cultiva salata ; …

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *