Cum se cultiva morcovii

18 Mar, 2012 by

Cum se cultiva morcovii

In primul rand, morcovilor trebuie sa le asiguram un pamant afanat si usor, cel dens si argilos sau plin de bolovani le va stopa dezvoltarea si vom avea o cultura de morcovi scurti si strambi, cu forme caraghioase. Scopul nostru sunt morcovii drepti, pe care sa ii putem curata usor. De aceea, este bine ca in cadrul gradinii sa delimitati locul unde veti cultiva morcovi si sa pregatiti solul in consecinta. Amestecati un pamant brun si usor cu nisip si sapati bine inainte de a semana. Puteti cultiva morcovi si in jardiniere inalte, daca stati la bloc. Eu, anul asta, mi-am facut un rond separat de 1/3 m special pentru radacinoase – morcovi, telina, pastarnac si sfecla rosie si acolo voi pregati solul asa cum trebuie.
In rest, morcovii sunt usor de ingrijit.
Se pot semana incepand cu luna martie si pana la inceputul lunii august. Chiar va sfatuiesc sa nu semanati o cantitate mare din prima, ci sa semanati cateva seminte din doua in doua saptamani pe tot parcursul primaverii si verii, si astfel veti consuma mereu morcovi tineri, fragezi si dulci. Daca nu ii consumati pe toti si ii lasati in pamant mai mult, vor creste mai mari si pot fi pastrati apoi pentru iarna.
In prezent exista mai multe feluri de morcovi (purpurii, galbeni, albi, rotunzi etc), insa cei mai populari sunt cei portocalii. Eu chiar am cautat seminte mai diverse pe piata, insa nu am gasit. Mi-am adus totusi din Franta niste seminte de morcovi galbeni, pe care ii voi semana anul asta.
Cum se procedeaza? Pamantul se pregateste cum am spus mai sus. Im plus, se grebleaza bine inainte de a semana. Se delimiteaza apoi niste randuri drepte cu ajutorul unei ate legate de doua lemne si se fac sentulete adanci de 2-3 cm, unde se presara semintele la distanta de 2-3 cm una de alta. Distanta dintre randuri nu trebuie sa fie mare, se lasa doar 15-20 cm intre ele. Se acopera apoi cu pamant si se uda bine cu stropitoarea sau cu furtunul daca aveti un pistol pentru stropit sub forma de dus. Apa trebuie sa cada usor pe pamant, pentru a nu dezgoli semintele.
Frunzele de morcov vor iesi din pamant in cateva zile, daca este cald, iar in trei-patru saptamani morcovii vor putea fi consumati.  Trebuie udati destul de des mai ales in prima perioada, astfel incat pamantul sa nu se usuce complet, si trebuie sapati din cand in cand cu mare grija. Daca ies prea desi, rariti-i si lasati in felul asta spatiu pentru ca cei ramasi sa se dezvolte armonios. Atunci cand incepeti sa ii consumati, smulgeti din loc in loc, nu la rand, din acelasi motiv.
Au aparut pe piata si seminte de morcovi pe banda de hartie, cred ca v-am mai spus de ele in cazul ridichilor. Un plic contine 4 benzi lungi de 2 m pline cu seminte.  Daca v-ati achizitionat din astea, procedati la fel: faceti niste santuri putin adanci si in ele intindeti benzile de hartie, apoi acoperiti cu pamant. Eu am folosit din astea si anul trecut si sunt foarte bune, insa sunt ceva mai scumpe. Semintele de morcovi de la Vilmorin nu mi-au placut, anul asta voi pune alte marci.

Alte Articole

12 Comentarii

  1. Multumesc pentru articol, a fost exact ce cautam. Sambata vreau sa pun cateva seminte de morcov, pastarnac si patrunjel de radacina.

    • Andreea
      andreea

      Ma bucur daca ti-a folosit. Si eu in weekend am acelasi program – intentionez sa seman radacinoase, si in plus fata de tine telina de frunze (e foarte buna, ai incercat-o?), ceapa, spanac, mazare, salata si ridichi. Bine, planul asta il am de vreo doua saptamani incoace, dar nu stiu cum s-a facut ca in fiecare weekend a fost frig. Poate asta va fi cu noroc. Te mai astept pe la mine. Un 8 Martie plin de iubire iti urez!

  2. Telina de frunze nu am incercat-o dar anul trecut am avut multe frunze de la cea de radacina, ce-i drept radacini n-a prea avut, dar am pus-o tarziu si rasadurile au fost cumparate, cine stie, poate ca era de frunze! Sambata vreau sa pun ceva radacinoase, spanac si leustean(o fi prea devreme sa seman cimbru?) in gradina soacrei mele iar sambata cealalta merg la gradina unei prietene care este enorma si acolo speram sa punem si cartofi, mazare, radacinoase, ceapa rosie.

    • Andreea
      andreea

      Nu stiu despre cimbru pus acum direct in gradina, eu in weekend am pus rasad si deja a rasarit. Insa vara adesea scutur niste seminte din tufele de cimbru deja crescute direct pe pamant si rasare imediat. La fel fac si cu busuiocul. Pana la urma, daca pui acum si nu iese, nu e mare pierdere, ca seminte banuiesc ca mai ai. E posibil ca telina ta sa fi fost de frunze, ca oricum nu prea stii ce rasaduri cumperi din piata. Eu frunze din astea pun si la congelator, imi plac foarte mult. Ultima telina (de radacina insa) am cules-o ieri din gradina, am tinut-o iarna sub un tunel din folie si s-a pastrat super. Vad ca ai program incarcat zilele astea, vrei sa ajuti pe toata lumea. Sa ai parte de vreme frumoasa!

  3. elena

    multumesc sint informatii utile

  4. romanescu cristina

    Buna ziua,

    As dori sa aflu cum se planteaza EUCALIPTUS DEGLUPTA (Copacul curcubeu) si daca este adaptabil la clima si solul nostru.

    Va multumesc,

    Cristina Romanescu

    • Andreea
      andreea

      Buna, Cristina. Personal nu stiam de aceast copac, am cautat pe net. Este foarte spectaculos, inteleg de ce ti l-ai dori in gradina. :) Dar cu siguranta nu se poate adapta la noi, pentru ca traieste intr-un climat tropical. Ar fi frumos…dar nu.

  5. Dela Timisesti

    De data aceasta in 09.04.2014
    nu am mai continuat cand a venit ploaia.

    De data aceasta
    nu am mai facut economie de coji de brad, crengi vechi, sipca de fag si
    le-am pus in soba pentru caldura in casa.

    De data aceasta
    am mai facut un nou strat.
    Am pus 2 plicuri a cate 5 g de Morcov, Soiul Nantes, Tara de origine Italia.
    Am garnisit cu 2 plicuri a cate 1 g de Loboda, Soiul Red Baby Leaf.

    • Andreea
      Andreea

      Iarna asta nu se lasa dusa, trebuie sa mai gustam un pic din ea, din statul la caldura in casa si privitul pe fereastra la toate care ne asteapta… Totusi, vad ca nu te dai batut si continui si treaba. Eu persoanal nu am mai facut nimic. Sunt intr-un gen de asteptare…pur si simplu nu imi vine sa ma apuc de treaba. Cred ca este depresia post-vacanta. :) Pregatiri pentru Sarbatorile Pascale cu zambet pe buze!

  6. Sol

    Am inteles ca se pot planta morcovi si toamna ca sa-i ai in primavara. Ai incercat vreodata? Multumesc!

    Ce as mai putea planta acum in noiembrie? Am pamant si afara dar si un solar acoperit cu folie…

    • Andreea
      Andreea

      Morcovii cresc, din cate stiu, doar cand este cald. Poate ceapa, usturoi, spanac, salata, ridichi… Dar si astea trebuie acoperite cu celofane in timpul iernii.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *