Craitele infloresc toata vara

27 Mar, 2012 by

Craitele infloresc toata vara

Craitele sunt cunoscute si sub denumirea de Tagetes sau Vazdoaga. Pana acum cateva zile nu stiam ca florile galbene pe care le-am crescut vara trecuta in gradina se numesc Craite – m-a luminat Dani, o prietena. Asa ca, acum, pentru ca stiu cum se numesc, va pot spune despre ele.
Craitele sunt printre florile care infloresc de la inceputul verii si pana toamna tarziu. Cresc sub forma de tufe si au flori de diferite culori: galbene, caramizii, patate in doua culori, portocalii, cu un miros specific, usor amarui. Se cunosc in jur de 50 de specii de Tagetes, insa cele mai populare sunt cele cu flori galbene sau portocalii de dimensiune mica.
Craitele sunt niste plante care se ingrijesc foarte usor, trebuie doar sa le asiguram un loc in gradina cu mult soare si o udare regulata. Ca sa infloreasca mai mult timp, iar florile sa devina din ce in ce mai mari, este important sa rupem in mod regulat florile uscate.
Craitele se planteaza in gradina la sfarsitul lui aprilie sau inceputul lui mai. Se pot cumpara de la magazin plantutele tinere sau se pot face rasaduri incepand cu luna martie. Daca faceti singuri rasadurile, imprastiati semintele intr-o cutie cu pamant, apoi acoperiti-le cu un strat subtire de nisip. Udati-le, astfel incat pamantul sa fie mereu umed. Cand rasar plantutele, rariti-le imediat prin smulgere. Apoi lasati-le sa creasca si mutati-le in gradina in aprilie, la distanta una de alta de aproximativ 20-25 cm.
Daca cumparati insa craite de la magazin, alegeti-le cu grija pe cele care nu dau semne ca ar fi suferit de sete, altfel le veti planta in gradina si riscati sa le pierdeti. Daca le cumparati si intarziati mutarea lor in gradina, udati-le des ca sa nu moara. Transplantarea se poate face in gradina, singure, sau amestecate cu alte plante cu care sa se potriveasca cromatic si ca marime. Eu plantez craite galbene langa petunii mov si, prin contrast, arata foarte bine impreuna.
Craitele pot fi crescute si in jardiniere sau in ghivece.
Toamna, dupa ce se ofilesc, trebuie smulse. Daca doriti sa adunati seminte pentru anul urmator, vedeti ca in locul florilor raman niste teci pline cu seminte, pe care puteti sa le uscati. Ele pot cadea singure pe pamant si, daca iarna nu este grea, pot rasari in anul urmator.
Craitele nu sunt niste flori foarte frumoase, insa te poti baza pe ele atunci cand doresti o gradina cu flori si nu ai mult timp sa te ocupi de ea.

Daca doresti informatii si despre alte plante care infloresc toata vara, citeste aici: Despre trandafiri, Despre Petunii, Despre Muscate.

Alte Articole

14 Comentarii

  1. Eu o sa iau craite de la piata, mereu se gaseste cite o bunicuta cu rasaduri in paharele. Au iesit ceva plantute din seminte in toamna, dar le-a ars frigul …

    • Andreea
      andreea

      Eu le cumpar de la magazine de bricolaj, ca in piata, cu toate ca as prefera sa cumpar de la bunicute, este mai scump.

  2. Daca fiecare spune cum se descurca, atunci si eu: pun seminte direct in pamant si daca nu ploua le ud. Cresc repede si intr-adevar infloresc pana pica bruma pe ele. :)

    • Andreea
      andreea

      As incerca si eu metoda, poate la anu’. Cu toate ca am o problema cu rabdarea, recunosc. Adica lipseste. Sunt dispusa sa bibilesc la rosii, la ardei, insa cu florile, cu toate ca imi plac, nu ma prea descurc sa le cresc din samanta. Doar undeva langa gradina de legume, langa magazie, pun cateva seminte de carciumarese, insa este o zona mai ascunsa. Pe langa casa, in locurile pe care le vad mereu, unde iau masa sau beau cafeaua, prefer sa fie direct mari si inflorite.

  3. lidia

    in afara de faptul ca,sint frumoase,florile se pot folosi si sub forma de infuzile,combinate cu flori de galbenene,frunze de salvie si ramuri de rosmarin,mai mult decit atit florile de craite se pot folosi si in salate,

    • Andreea
      andreea

      Interesant. Recunosc ca nu am facut niciodata infuzii in afara de amestecurile gasite in comert. Insa mi-ai dat idei, voi incerca. Nici despre florile de craite nu stiam ca se folosesc, mereu mi s-a parut ca sunt foarte amare. Daca mai ai astfel de ponturi, te asteptam noi toti, cei cu gradini.

      • gabi

        craitele alunga insectele daunatoare altor plante,de aceea e bine sa punem si craite printre ele,in straturi.

      • Andreea
        andreea

        Si eu pun craite langa rosii, m-a sfatuit si pe mine tot o prietena de pe net. Voi extinde anul asta si in stratul cu ardei, ca am avut mari probleme anul trecut cu niste purici. Mai bine prevenim, nu?

  4. Roxana

    Fiind la inceput cu gradina, nu stiu foarte multe, sunt in perioada de studiu intensiv :) . Dar am citit ca aceste flori ar face parte dintre florile sanitar ale gradinii de legume. Stii ceva despre asta? Ai incercat sa le plantezi printre legume?

    • Andreea
      andreea

      Este adevarat, sfatul asta l-am primit si eu de la prietena mea Dani si am plantat anul trecut craite in capatul randurilor de rosii. Nu stiu cat bine au facut, insa nu am avut probleme cu rosiile, si in plus aratau atat de bine! La anul voi pune din nou. La fel busuioc si cimbru insir prin toata gradina, tot pentru daunatori. Intr-un colt pun salvie, in altul rozmarin. Atata vreme cat vrem sa facem legume bio, aceste ajutoare sunt necesare. Daca auzi de ceva impotriva puricilor care ataca ardeii, te rog sa ma anunti. Astia m-au facut cu nervii vara trecuta!

      • Buna Andreea, pentru puricii verzui negriciosi si care sar, planteaza Condurul Doamnei(Tropaeolum majus). Am observat ca in vara, atunci cand temperaturile au depasit limitele normale si aerul devenise irespirabil, acesti purici s-au inmultit in gradina ,dar s-au mutat pe plantutele de Condurul Doamnei care si-au facut datoria cu varf si indesat si s-au lasat devorate de micile creaturi. Poti planta cate o samanta la piciorul fiecarei legume, este si foarte decorativa. Iar pentru afide poti combina alcool medicinal cu ulei si detergent de vase si poti sa stropesti cu acesta solutie diluata. Afidele sunt pur si simplu paralizate de acest amestec si cad de pe plante.

      • Andreea
        andreea

        Buna, Mirelun, si bine ai venit in vizita. Am vazut ca si tu ai blog si il voi trece in lista mea cu prieteni, ca sa te vizitez si eu periodic. Despre Condurul Doamnei nu am stiut, si cand voi merge prima oara la cumparaturi, o sa iau vreo doua pliculete de seminte. Daca inteleg eu bine, aceste flori sunt de sacrificiu in calea puricilor. Nu ma deranjeaza, atata vreme cat scap legumele de ei. Nu am stiut nici de amestecul cu alcool medicinal, si anul trecut am sters fiecare frunza de ardei cu un tampon cu apa si sapun, apoi cu jet de apa. A fost migalos, dar a avut efect. Daca stiam de metoda asta mai simpla… Exista o proportie de care trebuie sa tin cont? PS Am vazut ca si tu ai craite in gradina de legume.

  5. Afidele revin intoadeauna,trebuie sa stropesti cam la 2 saptamani cu amestecul de detergent. Aici am gasit un material dupa care m-am orientat eu.
    Am vazut ca spune cineva la comentarii si despre amestecul de detergent cu ceai de pelin concentrat, merita incercat .
    Poti sa presari scortisoara sau piper pe langa trandafiri, mirosul ii goneste. Craitele si condurul Doamnei le-am plantat din metru in metru. si cimbru si busuioc, la fel. CAuta despre plantele companion. Eu am casa langa padure si la mine sunt multe insecte care roiesc in gradina. Conteaza si ce fac vecinii, cum stropesc si cum isi ingrijesc plantele lor.

    • Andreea
      andreea

      Am citit articolul recomandat si voi tine minte. Craite am plantat si eu pe langa rosii, la fel busuioc si cimbru. Am auzit ca busuiocul ar conferi rosiilor si un gust mai intens, pentru ca el parfumeaza inclusiv pamantul in care este plantat. Vecinii mei nu prea au gradini de legume, ca “in pamantul asta nu creste nimic” si “apa este scumpa, mai bine ma duc la magazin si cumpar”. Cam asa sta treaba pe aici, nu prea am cu cine discuta despre astfel de subiecte. Noroc ca va am pe voi.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Petuniile infloresc toata vara - [...] informatii si despre alte plante care infloresc toata vara, citeste aici: Despre Muscate ; Despre Craite ; Despre [...]

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *