Craciun in Maramures

15 Dec, 2013 by

Craciun in Maramures

Acum cativa ani am petrecut Sarbatorile de Iarna in Maramures. Mai exact, in casa unor prieteni de-ai nostri, familia Bologa din Barsana. Cum ne-am imprietenit? Simplu, cu un an in urma, de Paste, pe care l-am petrecut tot in zona, ne-au luat de pe strada si ne-au poftit la ei la masa. Despre asta am mai scris si intr-o alta postare, daca doriti puteti sa o cititi aici.
Craciunul din Maramures mi-a ramas la inima. A fost ceva deosebit, iar de atunci, de cate ori ma gandesc la Sarbatorile de Iarna, imi vine in minte in primul rand acel Craciun. Mi-ar placea sa repetam experienta, dar din pacate, iarna, drumul de la noi pana acolo este foarte greu si lung. Poate la anul!
Dar sa va spun despre atunci. In primul rand, era zapada. Si cum arata un sat maramuresan acoperit de zapada, cu ulite serpuind printre dealuri, cu atmosfera de smerenie si sarbatoare? Ca in povesti.

Ulita din satul Barsana Troitele sunt la rascruce de drumuri sau in curti

 

 

 

 

Casa traditionala acoperita cu sindrila

 

 

Sutele de capite spun despre vrednicia localnicilor

 

 

 

 

Casa maramuresana

 

 

Manastirea Barsana

 

 

 

 

 

 

 

Gard din nuiele si poarta din lemn sculptata

 

 

 

 

 

La plimbare prin Barsana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilele au trecut repede. Familia Bologa, formata din cinci membri, ne-a primit ca si cum eram niste rude plecate mai demult de acasa. Am stat la povesti, am primit colindatori, am fost impreuna la biserica din sat, am vizitat impreuna cu ei restul familiei, care ne-a primit la fel de bine, cu toate ca abia atunci ne-am cunoscut. Toti niste oameni deosebiti – modesti si muncitori din cale-afara, simpli, insa avand principii sanatoase, mereu cu zambetul pe buze si foarte credinciosi.

Familia BologaDoamna Bologa, in straie de sarbatoare

Eu, mama si gazda noastra

 

 

 

 

 

 

Trei generatii, cu mandrie, in casa batraneasca

Intreaga familie, acasa la parinti

 

 

 

 

 

 

Femeile familiei

 

Mama, gatita ca la Maramu'

 

 

 

 

 

 

Si eu

 

 

 

 

 

 

 

 

Mersul la biserica in straie de sarbatoare este obligatoriu. Acolo se aduna tot satul, apoi cu totii merg in centru si stau la vorba. Cei mai in varsta se aduna intre ei, iar fetele si baietii “defileaza” pe marginea drumului, purtandu-si cu mandrie portul – camasi albe ca neaua, cu volane scobite, bundite si cojoace din piele de oaie, fuste crete si inflorate. Fetele poarta cizme si pantofi cu toc si ciorapi fini cu model. Batranele poarta ciorapi grosi din lana si opinci. Baietii au pe cap caciuli din blana. Tinerii glumesc si flirteaza, sunt veseli si isi fac planuri privind petrecerea de Revelion.

Dupa Slujba de CraciunAdunati in centru

 

 

 

 

 

 

Fete de varsta maritisului

 

 

 

 

 

 

Mandru fecior

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cand se face ora mesei, satenii se despart si se retrage fiecare pe la casa lor. Firesc, de Craciun toata lumea are masa plina de produse traditionale. Totusi, doar aici am vazut atatea feluri de prajituri – mese intregi cu prajituri de casa, cu foi diverse si creme de toate culorile, cu nuci, stafide sau bezea. Pentru femeile de aici prajiturile sunt motiv de mandrie si lauda, asa cum este si “camera cu zestre” – fiecare casa are o astfel de camera –  plina-ochi cu paturi si covoare tesute de femeile familiei, cu lenjerii brodate manual, cu sifoniere pline cu straie traditionale, cu seturi de oale si vesela. Pe oriunde am fost, ne-a fost aratata aceasta camera – batrani sau tineri, toti aprecieaza lucrurile transmise din generatie in generatie si vorbesc cu mare mandrie despre ele.

Familia Bologa avea pe atunci doua fete tinere, inca nemaritate. Si chiar daca locuiesc in vila, au masina de spalat vase si toate celelalte utilitati moderne, nu concepeau sa plece de acasa, atunci cand le va veni vremea, fara zestre – zestrea asta, de care am spus mai sus. Una dintre fete s-a maritat, cea mica este inca la scoala.

Mama isi pregateste fata pentru slujba de CraciunMama brodand pentru fetele ei

Zestrea fetei

 

Bogatia fetelor din Maramures

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Craciun, dupa ce fiecare se ospateaza cu mancarea proprie, incep vizitele. Noi am mers in vizita la o sora, la un frate si la parinti. Peste tot, lumea ne-a asteptat cu mesele intinse, de am crezut ca o sa pocnim. Bineinteles, trebuie sa servesti macar putin din fiecare, ca sa nu fie cu suparare. Toata lumea se pregatise cu ce avea mai bun. Am facut fotografii pe care apoi le-am trimis si lor prin posta.
Totul a fost foarte frumos. Zilele au trecut si ne-am intors acasa. Cu amintiri de neuitat.
Cei care nu au vizitat Maramuresul, sa stie de la mine ca este exact asa cum se spune – primitor, plin de traditii, vrednic si frumos. Dupa cateva vacante petrecute aici, pot spune ca ceea ce defineste aceasta zona, pe langa frumusetea naturala incontestabila, sunt oamenii. E ceva cu ei – poate credinta, poate vrednicia, poate veselia – nu stiu inca, dar e ceva magic.

PS Imi cer scuze pentru calitatea fotografiilor, sunt facute acum cativa ani (2007-2008), si nu aveam un aparat foarte bun. Sper ca mesajul sa ajunga la voi dincolo de imagini.

In Sighetu Marmatiei, la Festivalul Datinilor de IarnaCopii colindatoriLa poarta

Alte Articole

12 Comentarii

  1. ana

    Nici nu ma mai mir ! ce fete frumoase!Odinioara,pana prin anii ’85],daca era sa ramana cate-un ficior batran pe Ardeal[ca era mam-sa prea carcotasa,ca era el prea avan dupa avere,ca era cam zalud sau mai uratel] se lua toata familia si se duceau cu el in Maramures.Si veneau de-acolo cu cate-o mandrete de fata ,de rupeau gura satului.Da’ erau s-ale dreacului foc,….

    • Andreea
      Andreea

      Ce mi-a placut cum ai scris, parca te-am si auzit – asa, cu accent de Ardeal. E adevarat, au fete foarte frumoase. De bunatate, nu stiu – mie mi s-au parut bunute. :) Asa se spune si despre unguroaicele din Ardeal, ca sunt rele de gura. Asa e?

  2. Sa fie sanatosi si sa-si pastreze traditiile ! Frumos ai povestit :)

    • Andreea
      Andreea

      Sper sa ajungem anul viitor sa ii vizitam, ei ne invita de cate ori vorbim. Vara si toamna devreme este totusi cel mai frumos in Maramures, ca poti colinda in voie.

  3. Superb, ai prins momente foarte frumoase.
    Esti foarte dragalasa in costum de Maramu’!

    • Andreea
      Andreea

      Costumul imi era cam mare, pentru ca fetele lor erau mai voinice. Insa ne-am distrat gatindu-ne, iar ei au fost foarte draguti si au scos din sifoniere randuri intregi de haine. Ne-am mirat cand am auzit cat de scumpe sunt – o camasa din aia brodata e in jur de 1400 lei, iar ei, pentru ca isi apreciaza mult portul popular, sunt dispusi sa dea atatia bani pe ele, chiar daca majoritatea traiesc doar din ce produc in gospodarie – lapte, carne, horinca… Am admirat asta.

  4. m&m

    sarbatori fericite tuturor !Eu sunt unguroaica din Sighet/Maramures si va asigur ca suntem la fel ca toate eu am cunoscut cate o olteanca mai rea ca dracu si una din Targu Mures o harpie femeia lu satana,sa un-mi zica mie lumea k numai unguroaicele au carácter puternic.Romania e rautate pura,daca un esti puternic si le pui capac te mananca vie in sat.Eu sant guraliva ordinara daca ma provoci si un ma las nicioata si cu barbatii la fel, cu mine macismul nu merge pe mine nu mA sperie nici unu,gasesc eu ac pt cojocul lui.Chestia e ca toate femeile ar trebui sa se respecte.

    • Andreea
      Andreea

      Sarbatori Fericite si tie! Sper ca nu te-au suparat comentariile noastre, au fost facute in gluma. Daca te-am ofensat cu ceva te rog sa ma scuzi.

  5. Sarbatori fericie. Fie ca Noul An sa va implineasca toate dorintele si sa va daruiasca multa sanatate, fericire si prosperitate. LA MULTI ANI! Cu stima si respect,

    • Andreea
      Andreea

      Multumesc, Vasile, La Multi Ani si tie! De doua ori chiar – sa traiesti cu numele si sa ai un An 2014 plin de zambet!

  6. dany

    as dori si eu o bondita cum as putea face sa luam legatura astept sms pe dan_diliu26@yahoo.es

    • Andreea
      Andreea

      Buna, Dan! Nu stiu ce am scris eu pe acolo, dar sper ca nu s-a inteles ca vand bundite. Eu locuiesc in Dobrogea, prin Maramures am fost doar in trecere. Daca vrei elemente din portul maramuresan, trebuie sa cauti la sursa. Un an frumos si plin de realizari!

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *