Cocosel picant la cuptor
Cocoselul (Coquelet) despre care vorbesc in aceasta reteta este din familia zburatoare, sper ca nu va ganditi la altceva. Este acel pui micut care se gaseste congelat la orice supermarket, este importat in general din Franta, are 500 gr si este foarte bun, pentru ca este foarte fraged.
Reteta asta se poate face si cu un pui normal, insa se ajusteaza cantitatea ingredientelor si timpul de gatire.
Reteta pe care o propun este o bunatate – la final veti avea in farfurie un pui gustos cu o carne moale si o piele lipicioasa si picanta.
Iata despre ce este vorba.
Ingrediente (pentru 2 portii – un cocosel de 500 gr taiat in doua jumatati) – nu va speriati de numarul ingredientelor, sunt din cele comune intr-o bucatarie:
3-4 frunze salvie
2 crengute de rozmarin
1 lingurita boabe de piper rosu
1/2 lingurita seiminte de chimen
coaja de la o lamaie
coaja de la 1/4 portocala
zeama de la 1/2 lamaie
1 ardei iute rosu
1 lingurita de boia de ardei dulce
5 catei de usturoi
30 gr unt
1 lingura ulei de masline, sare
Pentru sos: 1 lingura de otet balsamic, 3 linguri de ketchup de buna calitate (Heintz)
Ionut face aceasta reteta intr-un vas de fonta, insa se poate face si intr-un alt vas cu fundul gros. Se pregateste puiul – se taie in doua jumatati, se usuca cu prosoape de hartie, se stropeste cu ulei de masline, se freca cu sare pe toate partile, piper, boia si se pune la prajit in untul topit in uleiul de masline. Se prajeste aproximativ 5 minute, pana capata o culoare aurie.
In acelasi vas se intoarce puiul cu pulpele in sus, se adauga ierburile aromate tocate, usturoiul, coaja rasa de lamaie si portocala, chimen, jutatate din ardei iute tocat, piper rosu. La final se stropeste cu zeama de lamaie, se acopera si se baga la cuptor pentru 45 min – la 210 gr C. Daca este pui obisnuit, se tine la cuptor 45 min/kg.
Cand s-a facut, se scoate din cuptor, se scoate puiul din vas, iar din sosul ramas se piseaza cu o furculita usturoiul si ierburile aromate, ca sa isi lase ultimele arome in sos, apoi se scot si se arunca. Se adauga in el ketchup, otet balsamic, ardeiul iute ramas si se amesteca bine, pana devine omogen.
Cu sosul se unge bine si din abundenta puiul pe toate partile. Si gata!
Noi in servim impreuna cu niste cartofi cu rozmarin rumeniti bine in cuptor, ca in pozele de mai jos. Si neaparat – bere.
Trebuie sa-mi aduc aminte sa nu mai intru la tine pe blog la ore tarzii in noapte
Acum toata noaptea o sa visez cocosel ))
As face o gluma, dar nu stiu daca se cuvine la ora asta Noapte buna!
Glumele se cuvin la orice ora
Sunt datatoare de riduri si voie buna )
Apetisant ! Eu n-as da gata o jumatate, cel mult un copan Dar la cartofi vreau portie dubla
Pai esti vrabiuta? Comoara la casa omului. Dar cocoselul e mic, fiecare jumatate are doar 250 gr cu tot cu oase. Pentru mine portia asta e perfecta.
La carne pot sa ma consider vrabiuta
Nu am stiut, deci esti o vrabiuta vegetariana, cu e si normal. Atunci, portie dubla de cartofi!
In gradina lui Ardei, iarna se mananca bine .Cocoselul scos de la cuptor arata demential .
Eu n-am remarcat cocoseii astia mici in magazine, dar am vazut congelati porumbei, dintre zburatoarele mai mici si intr-o vreme chiar cumparam porumbei.
Asa e, iarna stam mai mult in casa si ne vin fel si fel de idei. Despre kg in plus, vorbim la primavara. Uita-te la produsele congelate prin supermarket-uri, la noi se gasesc peste tot. Porumbei nu am vazut niciodata, insa. Mi-ar placea prajiti in ceaun cu usturoi. A fost o vreme cand se gaseau prepelite, dar au disparut complet. La Selgros imi fac in ultima vreme piata, si aici am gasit chestii mai deosebite – porcusor de lapte, iepure, miel, ficat de gasca si rata. Chiar acum avem in productie foie gras – prima oara cand facem – dar dureaza vreo 4 zile pana se definitiveaza. Sper sa iasa asa cum am mancat prin Franta si apoi sa va povestesc si voua reteta. Vezi, cand vorbesti despre mancare nu te mai opresti, apropo de ce spuneai. Hai pofta buna!